The 5G deployment in the city of Umeå will give the city in Northern Sweden a unique top position for future community solutions. Looking forward to 5G in Umeå, from left, Anders Sylvan, Västerbotten County Council, Mats Berggren, Umeå Energy UmeNet, Hans Lindberg, Umeå Municipality, Katrine Riklund, Umeå University, Robert Winroth, Chairman of Umeå 5G, Anders Kjellander, Umeå Science Park, and Peter Juneblad, Umeå municipality.
5G utbyggnaden I Umeå kommer ge staden en unik position för framtida samhällslösningar. På bilden syns Anders Sylvan, Västerbottens Läns Landsting, Mats Berggren, Umeå Energi UmeNet, Hans Lindberg, Umeå kommun, Katrine Riklund, Umeå Universitet, Robert Winroth, Ordförande för Umeå 5G, Anders Kjellander, Umeå Science Park, and Peter Juneblad, Umeå kommun.

Umeå blir Sveriges första 5G-stad

Umeå blir först ut med 5G i Sverige. En hel teststad ska byggas som innebär att Sverige tar tätposition inom 5G-utvecklingen.

Augmented reality, självkörande bilar, uppkopplade prylar via Internet of Things, vård och utbildning på distans är några exempel på tjänster som med 5G-teknik kan slå igenom fullt ut.

Umeå ligger nu först ut med en omfattande testmiljö av 5G i stora stadsområden. Fem offentliga aktörer i Umeå ingår i satsningen som bland annat innehåller det första 5G-universitetssjukhuset och 5G-universitetet i Europa. Satsningen bidrar till att Sverige kan ta en tätposition inom 5g-utvecklingen.

– Umeå ska bli ett självklart val för alla företag och invånare som vill testa, utveckla och använda lösningar för framtidens digitala samhälle, säger Hans Lindberg, kommunalråd i Umeå.

Stärker Umeå som digital stad

5G 5G är 10-100 gånger snabbare än nuvarande 4G-nätverk och ger den nödvändiga infrastrukturen till Internet of Things (IoT), och skapar nya möjligheter med hjälp av sensorer, datorer, smartphones, klockor, glasögon och kameror, där digital verklighet i realtid kombineras med Virtual Reality (virtuell verklighet, VR) och Augmented Reality (förstärkt verklighet, AR).

Umeå är redan världsledande inom bredband och uppkoppling. 2011 utsågs Umeå till snabbaste bredbandsstad i Europa och Nordamerika med plats 15 på världslistan, endast slagen av några asiatiska IT-städer.

– Umeå 5G kommer att ytterligare stärka Umeås position som en innovativ, kreativ och attraktiv universitets- och IT-stad, säger Peter Juneblad, näringslivschef i Umeå kommun.

Jonas Wessel, chef för Spektrumavdelningen på Post och Telestyrelsen, PTS, menar att Umeås satsning för upp Sverige i EU-toppen:

– Umeå 5G kan bidra till att Sverige tar en tätposition inom 5G, och innebär att vi nu kommer att uppfylla EU:s mål om att varje land ska ha en 5G-redo stad till 2020, säger Jonas Wessel.

Röster om Umeå 5G

Katrine Riklund, prorektor vid Umeå universitet:

Katrine Riklund, prorektor vid Umeå universitet.

Katrine Riklund, prorektor vid Umeå universitet.

”Det finns alltid utmaningar med att vara först inom nya områden, men den utmaningen tar vi gärna i Umeå. Vi ser fram mot att bedriva forskning, utveckling och utbildning inom 5G för att skapa ny kunskap så att Umeå ska kunna fortsätta erbjuda digitala tjänster i framkant för sina invånare, och vara attraktivt också i framtiden.”

 

Mats Berggren, vd för Umeå Energi UmeNet:

Mats Berggren, vd för Umeå Energi UmeNet.

Mats Berggren, vd för Umeå Energi UmeNet.

”Vi behöver förstå potentialen i 5G, och lära oss inte bara hur tekniken fungerar, utan också hur man kan hantera, utveckla och investera i 5G för att få ut det bästa möjliga för användarna.”

 

Anders Kjellander, vd för Umeå Science Park:

Anders Kjellander, vd för Umeå Science Park.

Anders Kjellander, vd för Umeå Science Park.

”Umeå vill bidra till att hitta svaren på de frågetecken som finns om 5G. Bland annat den fysiska utbyggnaden av antenner och hur det påverkar boendemiljön och hälsoaspekter. Säkerhet kring datahantering och integritet är ett annat område vi vill belysa.”

 

Robert Winroth, innovationslandstingsråd i Västerbotten och ordförande i Umeå 5G:

Robert Winroth, innovationslandstingsråd i Västerbotten och ordförande i Umeå 5G.

Robert Winroth, innovationslandstingsråd i Västerbotten och ordförande i Umeå 5G.

”Västerbotten har en nationsledande innovationsmodell för samverkan mellan offentlig och privat sektor som vi ska bygga vidare på. Företag som har en lösning som de vill testa i 5G-nätet, erbjuds både en testmiljö i Umeå och en effektiv beprövad metod för att undersöka och visa på det verkliga värdet av sin produkt eller tjänst.”

 

Peter Eriksson, digitaliseringsminister:

Peter Eriksson, digitaliseringsminister.

Peter Eriksson, digitaliseringsminister.

”Det skapar enorma möjligheter att få en hel stad som 5G-yta, många företag och industrier skulle vara intresserade av en sådan verksamhet. 5G är också intressant för att vi inte vet vad det kan bli. Affärs- och finansieringsmodellerna är fortfarande oklara. Jag tror att satsningen i Umeå kan lösa de frågorna. Det kan i så fall underlätta utvecklingen och investeringarna i 5G i framtiden.”

Mer information om Umeå 5G

Umeå kommer att bli den första storskaliga testbädden, både i yta och frekvens, i en svensk stad. Under testperioden 2018-2019 har man tillgång till 200 MHz enligt tillståndet från Post och telestyrelsen (PTS).

Umeå 5G drivs av fem offentliga aktörer i Umeå: Umeå kommun, Umeå universitet, Umeå Energi, Västerbottens läns landsting samt Umeå Science Park, som också är projektägare. Projektet fokuserar initialt på att bygga upp 5G-infrastrukturen i Umeå med start på universitets- och sjukhusområdet och att samtidigt etablera en arena där det går att testa, utveckla och utvärdera digitala produkter och tjänster. Läs mer om Umeå 5G.


Text av: Mikael Hansson

Fotograf: Johan Gunséus, Kristian Pohl/Regeringskansliet

Publicerad: 24 augusti, 2018Dela artikel:

Text av:

Fotograf:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

Johan Gunséus, Kristian Pohl/Regeringskansliet

24 augusti, 2018