Umeå en attraktiv plats för startupbolag

Den 24 maj är det dags för Umeå Tech Arena. Ett event för att inspirera IT-människor att förverkliga sina affärsidéer och få dem att växa internationellt. Konferencier är Melisande Middleton, internationell tech-profil med kopplingar till Umeå och inkubatorn Uminova Innovation.

– Första Umeå Tech Arena i december hade en väldigt positiv vibe och blev en kraftfull katalysator för diskussioner i vårt community om hur vi ska gå till väga för att skapa en ännu bättre startupscen i Umeå. Trycket måste komma från communityt och Umeå Tech Arena är i själ och hjärta ett event för att bygga vidare på denna gemenskap!

Det säger Melisande Middleton, IT-entreprenör uppvuxen på Manhattan och i Paris. Hon har studerat på Stanford, Science Po i Paris och på Harvard, startat en global medie-organisation och arbetat som reporter och jurist inom IT, med fokus på open source, nanoteknologi och datakryptering. World Economic Forum har utsett henne till ”Young Global Leader”. I dag bor hon i Flakaträsk utanför Umeå och driver startup-bolaget Thingmap med sin partner Tor Sandén.

Stabilt stödnätverk
Umeå är redan på god väg mot att bli den startup-scen som communityt strävar efter, menar hon, inte minst tack vare ett starkt universitet och en påtaglig framåtanda.

– Umeå kan vara en attraktiv plats för startup-bolag. Här finns det ett stabilt stödnätverk, en internationell community och kostnaderna är inte lika tunga som i andra ”tech hubs” som Stockholm eller Silicon Valley.

Fler investeringar
Att ta sig hela vägen kräver en del tid och några justeringar, så som fler investeringar till regionens startups, säger hon.

– Bildandet av Northern Light Capital är ett steg i rätt riktning. Vi behöver också en mer reaktiv arbetsmarknad för att få de bästa universitetsstudenterna att ingå i startup-team efter examen. Idealt vore om vi dessutom kunde ha en direkt flyglinje till städer som Berlin eller London.

Umeå Tech Arena arrangeras av Uminova Innovation och dess branschsatsning Infotech Umeå och en är en mötesplats för IT-branschen. Förra året lockade eventet en mängd IT-fantaster, entreprenörer och investerare från hela landet. Här kan du läsa mer och anmäla dig.