Nils-Olof Forsgren, vd för Uminova Innovation, och Melisande Middleton, medgrundare av startup-bolaget Thingmap berättade under Morgonpasset om startup-scenen i Umeå.
Nils-Olof Forsgren, vd för Uminova Innovation, och Melisande Middleton, medgrundare av startup-bolaget Thingmap berättade under Morgonpasset om startup-scenen i Umeå.

Umeå en het scen för startups

Startups har stora möjligheter att växa sig starka i Umeå, det var budskapet när höstens första näringsträff Morgonpasset arrangerades inför 130 deltagare i Umeå.

Umeå har under många år haft en spirande startupscen och många framgångsrika företag har sett dagens ljus. Flera inkubatorer och branschsatsningar tillsammans med en tillåtande kultur är en del av förklaringen, fick 130 deltagarna som förklaring när höstens första Morgonpasset arrangerades av Umeå kommun.

Många bolag

– Senaste sju åren har vi fått in över 1 000 idéer. 250 bolag har startats som i sin tur attraherat omkring 350 miljoner i riskkapital, berättade Nils-Olof Forsgren, vd för Uminova Innovation, i samband med Morgonpassets tema om startups i Umeå.

Uminova Innovation är en av inkubatorerna i Umeå där entreprenörer kan få hjälp med att bygga startup-företag utifrån sina affärsidéer. Uminova Innovation har nått flera framgångar och rankas som en av Sveriges bästa inkubatorer.

Teamet viktigt

Nils-Olof Forsgren lyfte särskilt fram vikten av teamet för ett nytt startup. Det är människorna bakom som gör det möjligt för en affärsidé att lyfta.

– Det är vår erfarenhet att teamet är otroligt avgörande, sade Nils-Olof Forsgren.

Därför har också Uminova Innovation skapat ett särskilt startup-program för entreprenörer med tidiga affärsidéer. En väsentlig del i detta program är att ge entreprenören metoder för att tidigt söka kontakt med kunder och lyssna till deras behov.

Nils-Olof Forsgren tryckte också på vikten av att entreprenörer delar med sig av idéer och erfarenheter.

– Vi kallar det ”pay it forward”. Det handlar om att vara generös, att dela med sig av det man kan, sade Nils-Olof Forsgren.

Fått hjälp på vägen

Under Morgonpasset medverkade även amerikanska Melisande Middleton från Thingmap, ett startup-bolag som vuxit fram hos Uminova Innovation. Melisande Middleton har mellan studier vid Stanford och Harvard startat en global medie-organisation och arbetat som reporter och jurist inom IT. Numera bor hon i Umeå och driver bolaget Thingmap tillsammans med sin partner.

– Det har gått långt snabbare än vad vi kunnat förvänta oss. Uminova har hjälpt oss utefter vägen och lärt oss att fokusera, sade Melisande Middleton.

Även Melisande Middleton betonade vikten av ”pay it forward”, att dela med sig.

– Det finns många inspirerande startups här i Umeå som vi fått möta och knyta kontakt med, sade Melisande Middleton och betonade liksom Nils-Olof Forsgren att miljön i Umeå är perfekt för att bygga ett startup.

VK.se livesände från Morgonpasset, se deras intervju med Nils-Olof Forsgren och Melisande Middleton.