Sara Winqvist och Ulf Skoglund på CGI Umeå
Sara Winqvist och Ulf Skoglund på CGI Umeå visar hur den nya tekniken med Microsoft Hololens fungerar.

Umeå först i Europa med Microsoft Hololens

CGI i Umeå är bland de första i Europa med att utveckla applikationer för Microsoft Hololens. Glasögonen gör det möjligt att exempelvis virtuellt gå in i ett hus innan det är färdigbyggt.

Umeå är en av de första platserna utanför USA där Microsofts nya avancerade glasögon Hololens för augmented reality testas. Det är CGIs kontor i Umeå som fått en unik tillåtelse att använda hårdvaran och utveckla nya applikationer och tillämpningar.

– Vi har fått en av de första enheterna utanför Nordamerika och håller nu på att utveckla applikationer, bland annat för Biobanken Norr som hanterar över fyra miljoner provrör och behöver ett sätt att visualisera data som hör till dessa provrör, säger Anders Abrahamsson, teamledare på CGI i samband med en pressvisning av tekniken på CGIs kontor i Umeå.

Glasögon för hologram

Microsoft Hololens är ett headset, en sorts kraftiga glasögon, med en inbyggd dator för hantering och projicering av tredimensionella bilder, så kallade hologram. Intresset för den nya tekniken är stort och CGI står nu i begrepp att inleda flera innovationsprojekt med kunder inom vård, industriproduktion och husbyggen där samarbete startats med 3D Nord för byggsektorn.

Just för byggkonstruktioner och arkitektur passar tekniken mycket bra, menar Anders Abrahamsson.

– Man kan flytta objekt från dataskärmen till ett hologram och exempelvis ta en 3D-modell och placera ut den på en tomt för att se hur byggnaden passar direkt på plats. Det går att vrida på byggnaden, förstora huset till exakt rätt storlek, gå in i huset och titta ut genom fönstret för att se utsikten, förklarar Anders Abrahamsson.

– Vi ser också en möjlighet till industritillämpningar. Här finns en kapacitet som gör att du kan placera ut objekt direkt i olika miljöer efter att ha modellerat det i en dator. I teorin kan Hololens ersätta en datorskärm och exempelvis låta en powerpoint bli ett hologram, säger Ulf Skoglund, affärsutvecklare på CGI Umeå.

En världskoncern

Att CGI lyckats få ett samarbete med Microsoft kring den nya tekniken beror på att man är en del av en stor världskoncern, menar Sara Winqvist, konsultchef på CGI Umeå.

– Det är väldigt lätt för oss att prata med någon i USA och berätta att vi har en jättebra idé. Det är inga trösklar på så sätt, säger Sara Winqvist.

– Vi har nu kunder som är sugna på att gå vidare med det här. Det finns jättemånga idéer hos oss som vi kommer att testa i framtiden, även om vi ännu inte kan säga exakt när vi har en färdig tillämpning, säger Sara Winqvist.

Anders Markstedt, CGI Umeå, prövar Microsoft Hololens.

Anders Markstedt, CGI Umeå, prövar Microsoft Hololens.

 

Microsoft Hololens är den nya hårdvaran som CGI Umeå nu utvecklar nya applikationer för.