Umeå-grundade Adenovir Pharma tar in 6,1 miljoner kr för utveckling av ögonläkemedel
Kapitaltillskottet kommer att användas för fortsatt produktutveckling och studier innan det nya läkemedlet kan ges till patienter. De största finansiärerna i emissionen är Augmenta, Länsförsäkringar Skåne, Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse, Sätila Medtech samt P.U.L.S.
”Vi är mycket glada över att kunna attrahera kapital till detta spännande svenska projekt. Vi är också väldigt nöjda med det starka stöd det innebär att ha kommit in i P.U.L.S. och samarbetet med forskarna vid Lunds Universitet som har utvecklat den nya läkemedelssubstansen” säger Niklas Arnberg vid Umeå Universitet som är en av innovatörerna.
Epidemisk keratokonjunktivit (EKC) är en allvarlig och smittsam ögoninfektion som orsakas av adenovirus som drabbar både ögats hornhinna och bindhinna och är mycket smärtsam i den akuta fasen. EKC förekommer över hela världen men är mera vanlig i tätbefolkade områden i Asien där sjukdomen betraktas som ett stort hälsoproblem. Enbart i Japan drabbas en miljon människor varje år av EKC. Idag finns inga läkemedel mot EKC och patienter som drabbas får därför ingen behandling alls. Ofta får den smittade och de närmaste i omgivning isoleras under den akuta fasen. Mellan 20 och 50% av de drabbade får synnedsättningar som kan bestå i månader eller flera år. I Asien måste ibland skolor och arbetsplatser stängas under pågående epidemier och samhällskostnaderna i form av förlorad arbetskraft och produktion är hög. I Sverige drabbas ett flertal patienter varje vecka.
Mer information om
Adenovir Pharma AB