Med en film som blandar humor och allvar visar Umeå sin styrka inom innovationer inför finalen till att bli Europas innovationshuvudstad.
Med en film som blandar humor och allvar visar Umeå sin styrka inom innovationer inför finalen till att bli Europas innovationshuvudstad.

Umeå i final om Europas Innovationshuvudstad

Umeå är en av de sex städer som gått vidare till final i utnämningen av European Capital of Innovation, alltså Europas Innovationshuvudstad.

Vinnaren – Europas Innovationshuvudstad 2018 – kommer att tillkännages den 6 november vid Web Summit i Lissabon, Portugal. Den stad som har det bästa ekosystemet för innovation, vinner en miljon euro (drygt 10 miljoner kronor) som kan användas för att skala upp innovationsaktiviteter.

De fem övriga finalstäderna är Århus i Danmark, Aten i Grekland, Hamburg i Tyskland, Leuven i Belgien och Toulouse i Frankrike.

Trogen sina värderingar

I motiveringen till Umeås plats i finalen framhålls bland annat Umeås stora ambitioner för samhällsutvecklingen där man trots stora tillväxtambitioner är trogen sina värderingar, såsom inkludering, kreativitet och jämställdhet. Vidare pekar man på två universitet i världsklass samt intresset för att hitta nya metoder för att engagera medborgarna.

– Det är fantastiskt kul att vi gått vidare! Att komma med bland de ursprungliga tolv städerna var stort nog, och nu har vi verkligen fått bekräftelse på att vi jobbar på rätt väg. I vår presentation lyfte vi bland annat fram jämställd stadsutveckling, våra framgångsrika innovationsmiljöer, våra universitet och den stora tilliten i Umeå, som gör det enkelt att samarbeta, säger kommunstyrelsens 2:e vice ordförande Margareta Rönngren (S).

– Många europeiska städer är världsledande på urbana innovationer. De hittar nya sätt att engagera medborgarna i samhällslivet, stötta tillväxten i näringslivet, anpassa sig till globala utmaningar och bibehålla den lokala sammanhållningen. Alla städer som tävlar om titeln Europas Innovationshuvudstad visar att de är duktiga inom dessa områden och jag ser fram emot att utse vinnaren i november, säger Carlos Moedas, EU:s kommissionär för Forskning, vetenskap och innovationer.

Nedan ser man en film där alla sex städer presenteras.


Text av: Linus Stark

Publicerad: 15 oktober, 2018Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Linus Stark

15 oktober, 2018