Umeå kommuns delegation på plats i Lissabon tar emot prischecken på 100 000 euro för sin delade andraplats i tävlingen om European Capital of Innovation.

Umeå nära bli innovationshuvudstad

Umeå tog sig ända till finalen inför att bli Europas huvudstad. Men där tog det stopp. Aten tog hem vinnarpokalen.

Umeå var en av de sex städer som gick vidare till final i utnämningen av European Capital of Innovation, alltså Europas Innovationshuvudstad. Men i dagens finalmöte i Lissabon blev det Aten som drog längsta strået och får utnämningen som Europas Innovationshuvudstad 2018.

Men det var inte långt bort att Umeå vann enligt Fredrik Lindegren, Umeå kommuns kulturchef som var på plats i Lissabon.

–  Jag pratade precis med en som arbetar nära kommisionären som menade att vi var väldigt nära att vinna. De var imponerade av vår presentation och att vi var tydliga med vad vi ville och hur vi skulle lyckas med det.

Anna Olofsson, marknadschef för platsen Umeå menar också att Umeå gjort mycket bra ifrån sig på denna Europanivå:

–  Jag träffade Atens vice borgmästare tidigare och hon är ett stort Umeå-fan, säger Anna Olofsson.

Bevis på internationell bärkraft

Det är Umeås långsiktiga arbete med jämställdhet i kombination med ett excellent innovationssystem och nära samarbete med Universiteten som imponerar på den expertjury som utvärderar städernas innovationsarbete.

För Umeå är det viktigt att kunna jämföra och mäta insatser inom innovationsområdet. På ett nationellt plan är det faktum att vi är i final en garant för att innovationer, forskning och metodutveckling från Umeå har en internationell bärkraft.

Marie-Louise Rönnmark, kommunfullmäktiges ordförande framhöll på en presskonferens med Carlos Moedas, EU  kommissionär med ansvar för forskning, vetenskap och innovation att den öppenhet och tillit som präglar Umeå skapar ett samhälle där man vågar tänka nya tankar och hitta innovativa lösningar på stora utmaningar. Satsningarna på 5G i Umeå är unikt och visar att vi ligger i framkanten.

– Vi är den första svenska staden som har nått såhär långt i European Capital of Innovation. Det visar att vårt sätt att arbeta i Umeå med stora satsningar på kultur och ett nära samarbete mellan universitet, näringslivet och umeåborna gör skillnad, säger Marie-Louise Rönnmark.

– Det finns ett mycket stort internationellt intresse för vårt innovationsarbete och hur vi stärker civilsamhället, fortsätter Marie-Louise Rönnmark

Förutom Umeå och Aten fanns Århus, Hamburg, Leuven och Toulouse bland finalisterna. Nedan ser man den officiella filmen som används när Umeå presenterade sig för juryn, där bland annat Maria Olofsson från Uminova Innovation återfinns.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 6 november, 2018Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

6 november, 2018