Umeå kommun app

Umeå och Skellefteå i Sverigetoppen för e-tjänster

Umeå och Skellefteå toppar listan över svenska kommuner som erbjuder e-tjänster till sina medborgare. Men mindre kommuner halkar efter.

Låna böcker digitalt, sköta upphandlingar, öppna data och appar är exempel på e-tjänster som kommuner kan erbjuda. Förutom Umeå och Skellefteå ligger Göteborg, Helsingborg, Stockholm och Tyresö med i den grupp på sex kommuner som får högst poäng i en
kartläggning som SKL, Sveriges kommuner och landsting, låtit göra.

Men de mindre kommunerna i landet halkar efter, menar SKL, och i undersökningen finns exempelvis Malå, Norsjö, Sorsele och Storuman bland de som uppger att de inte har några e-tjänster alls. Enligt undersökningen saknar var femte kommun fungerande e-tjänster. 

46 procent av kommunerna erbjuder appar (mobilapplikationer). Det är en kraftig ökning jämfört med förra mätningen 2011 då endast 15 procent av kommunerna hade appar. Umeå och Skellefteå finns med bland de kommuner som lanserat appar under senare tid, båda i samarbete med Skellefteåföretaget Hello Future. Appen ska göra det enklare i mobilen att hålla koll på vad som händer i kommunen med skolmatsedlar, öppettider, evenemangskalender och protokoll från kommunala nämnder.

En annan e-tjänst som Umeå och Skellefteå erbjuder är tillgång till öppna data som gör det möjligt för fler att bygga nya tjänster utifrån de data som finns hos kommunen. Det går att låna om eller reservera böcker, eller låna en e-bok direkt till din dator. E-tjänster för skolan ger föräldrar möjlighet att se omdömen om sina barn. E-tjänster för upphandling och sms-tjänster för att berätta om skidspårens tillgänglighet är andra exempel som kommunerna erbjuder.

Se hela undersökningen

Text: Mikael Hansson