Jane Ruffino, Daresay, och Nicholas Torretta, Designhögskolan, var kvällens föreläsare när World Interaction Design Day firades i Umeå.
Jane Ruffino, Daresay, och Nicholas Torretta, Designhögskolan, var kvällens föreläsare när World Interaction Design Day firades i Umeå.

Umeå på världslista över interaktionsdesign

Intresset för interaktionsdesign är hett i Umeå. På ett år har antalet medlemmar i IxDA Umeå till 345 medlemmar från 190.

När World Interaction Design Day firades över hela världen den 25 september var Umeå en av de platser där designers och utvecklare samlades för att uppmärksamma behovet av god interaktionsdesign.

I sammanlagt 72 städer firades denna världsdag. Länder som Brasilien, Taiwan, Colombia, USA, Kanada, Storbritannien, Tjeckien, Danmark, Australien El Salvador, Argentina. Norge, Chile, Tunisien, Armenien och många fler hade olika arrangemang på årets tema mångfald och inkluderande interaktiondesign. Förutom Umeå i Sverige fanns också Stockholm med bland de 72 orterna.

Att Umeå finns med på världslistan över orter som uppmärksammar interaktionsdesign är kanske inte så underligt eftersom här finns en av världens främsta designutbildningar i form av Designhögskolan. Att organisationen IxDA Umeå vuxit från 190 medlemmar för ett år sedan till idag 345 medlemmar är ytterligare ett tecken på det stora intresset för området.

– VI tycker att området interaktionsdesign är viktigt och just årets tema med diversitet (mångfald) och inkluderande design är något vi vill stödja, säger Fredrik Johansson från företaget Daresay, som står som värd för kvällens event World Interaction Design Day i Umeå.

– Att vi är med sätter Umeå på kartan och vi är ju redan en internationell designstad. Designhögskolan är jättestark och så är även designutbildningarna på universitetet. Vi anställer varje år många därifrån och det gör ju också andra bolag runt om i Sverige och världen, menar Fredrik Johansson.

Under kvällen fick deltagarna lyssna till föreläsarna Jane Ruffino, Daresay, och Nicholas Torretta, Designhögskolan.

Följ IxDA Umeå för att få veta mer om kommande arrangemang.