Maria Olofsson, Uminova Innovation, och Kenneth Bodin, Algoryx, deltar båda i Umeå Tech Arena.
Maria Olofsson, Uminova Innovation, och Kenneth Bodin, Algoryx, deltar båda i Umeå Tech Arena.

Umeå Tech Arena bjuder in till en ”Reality Check”

Tech-världens favoritförkortningar just nu, VR och AR, virtuella och förstärkta verkligheter är tema för Umeå Tech Arena, 6 december. I Umeå är tekniken ingen nyhet, men samtidigt har utvecklingen bara börjat.

– På kort sikt kommer vi att se miniatyriserade trådlösa headset för VR och AR och nytt innehåll med en ny nivå av datorgrafik, simulering och artificiell intelligens. På lång sikt kommer vi att se ”brain-computer-interaction”, och förstås, en massa teknologier som vi inte har uppfunnit ännu!

Framtidsspanare

Det säger Kenneth Bodin som tillsammans med Anders Backman, Claude Lacoursiere och Martin Servin startade mjukvaruföretaget Algroryx Simulation 2004. Bolaget grundades på VR-forskning som de hade bedrivit på Umeå universitet sedan 1990-talet, med tyngdpunkt på fysiksimulering.

Nu har de två förstnämnda, i egenskap av lokala VR-historiker, entreprenörer och framtidsspanare, bjudits in som talare till Umeå Tech Arena, 6 december. ”VR – att surfa på hypen utan att drunkna” heter deras programpunkt. Men vari består drunkningsrisken?

– Dels måste man se till så att man satsar på rätt saker inom VR, dels måste man vara beredd på att falla av vågen och hoppa upp igen! VR är nog ett av de områden som har haft de mest spektakulära misslyckandena, men ändå är det vitalt, säger Kenneth Bodin.

Goda råd till branschen

Umeå Tech Arena är ett evenemang som arrangeras två gånger årligen av Uminova Innovation och dess branschsatsning Infotech Umeå. Här får experter från olika teknik- och affärsområden dela med sig av goda råd till branschen, medan lovande startups kan pitcha sina affärsidéer inför namnkunniga investerare.

– Umeå behöver en mötesplats för drivna människor som gillar nya innovationer, ny teknik och utveckling. Umeå Tech Arena har blivit ett sådant event och det tror jag är superviktigt, säger Maria Olofsson, affärscoach och projektledare på Uminova Innovation.

Hon är också konferencier på Umeå Tech Arena, tillsammans med Anders Blomberg, även han affärscoach på Uminova Innovation.

Prova på lokal VR

Med årets tema hoppas arrangörerna ge besökarna en relevant översikt om VR, AR och dess tänkbara efterföljare. Besökarna kommer bland annat att kunna bekanta sig med flera av de regionala VR-entreprenörerna och prova på deras produkter.

– Med Umeå Tech Arena vill vi förmedla det som händer i Umeå och i hela regionen. Vi har otroligt mycket bra talang, forskning i världsklass, bra bolag och en community som vill någonting mer. Jag hoppas att många ska få nya tankar och idéer om VR och AR, och se att det finns otroligt häftiga saker på gång. Framtiden är redan är här! säger Maria Olofsson.

Fler talare kommer att offentliggöras inom kort. Läs mer på anmälningssidan.