Johanna Björklund, Codemills och Smart Videos grundare.
Johanna Björklund

Umeå Tech Arena djupdyker ner i artificiell intelligens

Artificiell intelligens finns idag på allas läppar i techbranschen. Det är i fokus på Umeå Tech Arena den 29 maj.

– Det pratas ständigt om artificiell intelligens idag. Och även om det inte är något nytt, så är det svårt att bena ut vad det egentligen handlar om. Dessutom hör man ofta domedagsscenarion om hur robotorna kommer ta över världen. Allt detta ska vi försöka skapa en större förståelse kring den 29 maj, säger Linus Stark på Uminova Innovation som arrangerar Umeå Tech Arena.

På Umeå Tech Arena delar experter från olika teknik- och affärsområden med sig av goda råd till branschen, medan lovande startups kan pitcha sina affärsidéer inför namnkunniga investerare. Fokus den 29 maj är artificiell intelligens.

Först ut som talare är Johanna Björklund, bland annat utsedd till en av Sveriges hetaste serieentreprenörer under 40 år och nominerad till Årets kvinnliga grundare de senaste två åren. Förutom en prisad entreprenör är Johanna även forskare inom datalogi vid Institutionen för datavetenskap på Umeå universitet. Hon var en av grundarna till Codemill 2007. 2015 knoppade företaget av produktsatsningen Smart Video, vars produkt bygger på maskininlärning och artificiell intelligens, i ett eget bolag där Johanna är vd.

– Jag ska konkretisera vad som menas med artificiell intelligens och maskininlärning. Hur långt vi har kommit i utvecklingen och varför det händer så mycket intressant just nu, trots att centrala algoritmer som backpropagation har funnits sedan 70-talet, säger Johanna Björklund.

Umeå har länge legat i framkant

Maskininlärning och artificiell intelligens är inget nytt fenomen i Umeå. Flera forskare vid Institutionen för datavetenskap på Umeå universitet är framstående inom forskningsområdet, och fler och fler startups ploppar upp. Men utvecklingen har bara börjat.

– Även om förutsättningarna nu finns så måste de omsättas i konkreta idéer och företag. Därför är det viktigt att visa på konkreta tillämpningar att inspireras utav. Fler talare med fokus på detta kommer presenteras väldigt snart, säger Linus Stark.

En mötesplats som behövs

Förutom den kunskap som bjuds så är själva mötesplatsen viktig.

– Umeå behöver en mötesplats för drivna människor som gillar nya innovationer, ny teknik och utveckling. Umeå Tech Arena har blivit ett sådant event och det är superviktigt, säger Maria Olofsson, affärsutvecklare och projektledare på Uminova Innovation samt en av kvällens moderatorer.

Sist lockades över 400 personer och intresset är minst lika stort denna gång.

– Vi räknar med att platserna tar slut, så det är lika bra att signa upp sig direkt, säger Maria Olofsson på Uminova Innovation.

Umeå Tech Arena

Umeå Tech Arena arrangeras på Norrlandsoperan den 29 maj.