Gisela Edendahl från IBM kommer i samband med Umeå Tech Arena den 28 november ge en djupare inblick i hur blockchain kan användas inom olika branscher. Bilden är ett montage.

Umeå Tech Arena ger sig på blockchain

Är blockchain lika revolutionerande som internet? Det är en av frågorna som ska besvaras på Umeå Tech Arena den 28 november.

Umeå Tech Arena är Uminova Innovations mötesplats för alla som är intresserade av innovationer, ny teknik och utveckling. Den 28 november kommer blockchain vara ett fokusområde, tekniken som bland annat ligger bakom kryptovalutor som bitcoin.

–  Många har läst om kryptovalutor och den otroliga hype som dessa upplevde i början av 2018. Idag har värdet på de flesta sjunkit ihop och hysterin har lagt sig. Men själva tekniken bakom valutorna är det färre som pratar om. Detta trots att blockchain i sig kan vara lika revolutionerande som internet en gång var, säger Linus Stark på Uminova Innovation.

Expert från IBM

Under Umeå Tech Arena kommer bland annat Gisela Edendahl, Business Development- and Transformation leader hos IBM, ge en djupare inblick i hur blockchain kan användas inom olika branscher.

–  I en alltmer globaliserad värld där man gör affärer med personer och företag så är tilliten otroligt viktig. Hur kan jag lita på att de jag gör affärer med kommer uppfylla det de lovar? Detta är bara ett exempel på var blockchain-tekniken kan vara otroligt användbar, säger Gisela Edendahl.

Umeås nya startups

För första gången kommer även Demo Day – avslutningen på Uminova Innovations Startupprogram – bli en del av Umeå Tech Arena. Innan programmet på stora scenen på Norrlandsoperan börjar får deltagarna en chans att lyssna på pitcher från de 12 deltagarna i höstens upplaga av Startupprogram. De tävlar om stipendier värda 50 000 kronor och vinnaren tillkännages senare under kvällen på stora scenen.

– Umeå Tech Arena handlar om att visa upp det nya. Deltagarna i vårt Startupprogram är några av de som kan komma att bli morgondagens stjärnor. Att slå ihop Demo Day med Umeå Tech Arena känns helt rätt och kommer innebära att fler kan få upp ögonen för framtidens entreprenörer i vår region, säger Maria Olofsson på Uminova Innovation.

Fler talare och programpunkter på Umeå Tech Arena kommer presenteras längre fram.

Umeå Tech Arena

Umeå Tech Arena arrangeras på Norrlandsoperan den 28 november.