Johan Tjäder
Johan Tjäder, vd för IT-företaget Acino i Umeå, kan vinna pris som Årets Unga VD. Foto: Fredrik Larsson.

Umeåchef kan bli Årets Unga VD

Johan Tjäder, Acino, kan vinna pris som Årets Unga VD. Utmärkelsen går till en vd under 30 år som driver sitt företag framåt på ett sätt som sticker ut.

Redan som 24-åring klev Johan Tjäder in i rollen som vd för IT-företaget Acino i Umeå. Nu har han fyllt 27 och har chans att vinna pris som Årets Unga VD i Sverige vid en gala på Berns i Stockholm den 9 november.

– Det känns väldigt kul. Jag har fått mycket uppmärksamhet lokalt men nu blir det också nationellt. Det är häftigt och spännande, säger en mycket glad Johan Tjäder som medger att han inte riktigt hunnit smälta nyheten att vara topprankad som ung chef i Sverige.

Som vd har Johan Tjäder varit med och styrt Acinos resultat brant uppåt under sina tre år som chef. Antalet anställda har ökat från 25 när han började till 40 idag och bolaget har nu, förutom i Umeå, även etablerat kontor i Luleå och Stockholm.

– Men det som fått ögonen att öppnas bland många är vårt starka resultat. Vi har trots hög tillväxttakt haft en avkastning över 10 procent de två senaste åren, berättar Johan Tjäder, och betonar att det är högt i en mycket prispressad och konkurrensutsatt bransch.

Tre år som vd har också inneburit en stor personlig utveckling, menar Johan Tjäder.

– Att vara vd innebär att det är hos dig som bussen stannar. Visst, du har en styrelse att bolla vissa saker med men det är du som person som fått förtroendet att driva bolaget framåt, på ditt sätt.

Kriterier för att bli Årets Unga VD

För att kunna bli utsedd till Årets Unga VD ska pristagaren vara under 30 år, arbeta resultatorienterat för att skapa lönsamhet och visa medvetenhet kring sitt ledarskap.

Bland de övriga nominerade finns ytterligare en känd ung vd från Västerbotten, nämligen Christoffer Öberg, vd för Nyåkers pepparkakor.
Förutom dessa två har följande nominerats:
Christofer Hammarström, Markbladet Tryckeri AB, Skene
Helya Houshmand, Story Relations AB, Stockholm
Evelina Lindgren, aPak AB, Mölndal
Bella Malekian, Malmö Dansakademi AB, Malmö

Vinnaren meddelas vid en gala på Berns i Stockholm, 9 november. Då avslöjas även vem som tar hem priset Årets VD. Läs mer om utmärkelserna
Årets Unga VD och Årets VD.