Exempel på teknik- och vårdlösningar som visades upp på Medica.
Exempel på teknik- och vårdlösningar som visades upp på Medica.

Umeådeltagare på världens största medtech-mässa

Tillsammans med sju företag och affärsidéer drog Uminova Innovation till världens största medtech-mässa, Medica.

Siktet var inställt på framtida samarbeten med andra aktörer bland de mer än 120 000 internationella deltagarna och 5 100 utställarna.

Med på resan var Antilux krage, Dicomport, Instrube Health, Likvor, Protecta Medical, SDB Biotech och UmanDiagnostics tillsammans med representanter från Uminova Innovations branschsatsning Biotech Umeå och internationella nätverket Enterprise Europe Network.

– Medica-resan var väldigt lyckad. I vårt fall var det de enskilda mötena som var absolut viktigast. Jag fick möjlighet att träffa nya potentiella kunder och samarbetspartners. 2018 blir nog ett mycket intressant år för oss, berättar Niklas Norgren, vd för UmanDiagnostics som utvecklat en produkt som gör det möjligt att upptäcka skador och sjukdomar i hjärnan.

Instrube Health, företaget som vill ge alla tillgång till sportmedicinska experter via appen Memotus, passade på att spana efter trender och konkurrenter på Medica.

– Bäst var den idrottsmedicinska konferensen. Där fick vi en trendspaning som ligger helt i linje med våra hypoteser, berättar Mikael Östberg, vd Instrube Health.

 

Fem tydliga trender

Stora problem som världen står inför är exempelvis antibiotikaresistens, en åldrande befolkning, tillsammans med resursanvändning och fördelning. Det är problem och behov som sätter agendan för nya lösningar sprungna ur teknikutvecklingen. Och att digitaliseringen kommer inom alla delar av vården är uppenbart.

De fem tydligaste trenderna på Medica var:

• Personanpassad vård. Mer specifik diagnostik och behandling är första steget i att anpassa vården till din kropp, dina gener och din sjukdom.

• Realtidsvård – vid behov. Via olika webbtjänster och kroppsnära enheter, mobil utrustning eller utlokaliserade enheter finns helt andra möjligheter att ge vård på plats, när det passar patienten.

• Automatiserad diagnostik. En viktig pusselbit för att personanpassad och realtidsvård ska fungera.

• AI-assisterad vård. Artificiell intelligens som stöd i vården, både för komplicerad diagnostik och som stöd i behandlingen.

• Omvandling till cyborgs. De äldre blir fler och fler och måste kunna arbeta längre, fler och mer avancerade möjligheter att byta ut skadade delar, eller att förbättra oss själva.

 

Hjälp att hitta kunder

Att sålla bland alla bolag och tjänster på en så stor mässa som Medica är tufft, men Umeåföretagen fick god hjälp av Biotech Umeå och även Enterprise Europe Networks partneringtjänst. Men det är ändå viktigt för deltagarna att ha gjort sin egen hemläxa som att kolla vilka bolag som kommer att vara på plats och sedan väl under mässan göra fot- och handskaksarbete.