Thingmap
Tor Sandén och Melisande Middleton vinner 30 000 kronor för sin smarta mobilplattform Thingmap. Till vänster Erik Lindberg, Nordea, som delade ut prischecken.

Umeåentreprenörer prisas för bästa affärsidé

23 Umeåentreprenörer har deltagit i Uminova Innovations tävling om vem som har den bästa affärsidén. Nu har vinnarna utsetts av Uminova Innovation och Nordea. Förstapriset går till Thingmap: en smart mobilplattform som hjälper personer som jobbar i projekt att snabbare hitta specifik kompetens och hjälp.

Uminova Innovation arrangerar en tävling som belönar starka affärsidéer. Tävlingen är del av Uminova Innovations program Startup, som går ut på att entreprenörer ska få pröva om deras affärsidéer har potential att utvecklas till framgångsrika företag.

23 Umeåentreprenörer med totalt 12 affärsidéer har deltagit, och vinnarna utsågs idag. Första priset är ett stipendium på 30 000 kronor. Andra- och tredjeplatserna ger prissummor på 10 000 kronor respektive 5 000 kronor. Juryn består av representanter från Nordea, IGIS och Almi Invest.

Vinnare

Smart sätt hitta kompetens
Första pris och 30 000 kronor går till Melisande Middleton och Tor Sandén. När personer som jobbar i projekt behöver specifika kompetenser och hjälp letar de i sina nätverk; via email, sociala medier eller LinkedIn. Det tar tid, och ger inte alltid önskat resultat. Melisande och Tor löser problemet genom Thingmap, en smart mobilplattform som snabbt hittar relevant kompetens.

Snabbare webbserver
Ludvig Bohlin (doktorand vid Umeå universitet) och Alcides Viamontés Escuivel (disputerad från Umeå universitet), är andrapristagare och 10000 kronor rikare. De har med sitt företag Shimmercat utvecklat en helt ny webbserver som gör att webbsidor laddar fortare än de stora, långsamma webbservrar som funnits sen 90-talet.

Miljövänlig biogasproduktion
Joachim Jansson, student vid civilingenjörsprogrammet i energiteknik, tar hem tredjepriset och 5000 kronor. Hans företag FarmBioTech har tagit fram ett filter, som effektiviserar biogasproduktionen på bondgårdar. Biogasproduktion på gårdsnivå är ett av de miljövänligaste alternativen, men i dagsläget innebär det stora investeringar för bönderna. Problemet är angeläget globalt: jordbrukssektorn står idag för stora utsläpp som bidrar till växthuseffekten.

 

Startup final
I finalen fick fem entreprenörer pitcha sina affärsidéer. Från vänster Ludvig Bohlin, Joachim Jansson, Melisande Middleton, Britt-Marie Lundmark och Erik Häggström.

 

Startup-final
Stort intresse för att lyssna till entreprenörerna som pitchade sina affärsidéer.

 

Startupfinal
Entreprenörer och affärscoacher samlades till startup-final.

 

Startupfinal
Ullamaria Granåsen och Mikael Englund från Uminova Innovation intervjuar kvällens jury Annika Svensson, IGIS, Erik Lindberg, Nordea, och Mattias Eriksson, Almi Invest.