Från vänster Patric Stafshede, LunaLEC, Robert Winter, Elastisys, och Peter Lidström, COS Systems.
Rekord för Umeå med tre företag på 33-listan. Från vänster Patric Stafshede, LunaLEC, Robert Winter, Elastisys, och Peter Lidström, COS Systems.

Umeåföretag bland landets hetaste teknikbolag

Vilket rekord för Umeå. Hela tre Umeåföretag tar plats bland Sveriges hetaste unga teknikbolag när 33-listan rankar bolagen.

Umeåföretagen COS Systems, Elastisys och LunaLEC finns alla med bland de hetaste unga svenska teknikbolagen i Sverige. Det står klart sedan 33-listan offentliggjorts vid finalomgången av tävlingen på Münchenbryggeriet i Stockholm efter att över 200 bolag granskats.

Aldrig tidigare har tre företag från Umeå funnits med samtidigt på listan.

– Det är jätteroligt att vara med på en sådan här lista där man tittar både på teknisk innovations och affärsmässighet, säger Peter Lidström, vd för COS Systems, som under senaste åren haft stor framgång i USA. Umeåföretagets program för att underlätta bredbandsutbyggnad används av kunder i 25 av landets stater och under 2016 växte verksamheten i USA med 300 procent.

– Internationellt har detta också betydelse för oss. Det är bara att titta på listan vilka som varit med tidigare, många av dem har haft stora internationella framgångar, fortsätter Peter Lidström. Läs hela motiveringen för COS Systems.

Peter Lidström och Isak Finér från COS Systems

Peter Lidström och Isak Finér från COS Systems firar att deras företag valts in på 33-listan bland Sveriges hetaste unga teknikbolag.

Ett kvalitetsbevis
Elastisys som är en avknoppning från Umeå universitet där Europas största forskargrupp inom molnhantering finns tog sig också in på listan. Företaget har utvecklat en plattform för automatisk resurshantering för bland annat datacenter.

– Det här är ett kvalitetsbevis för vår teknik, säger Robert Winter, vd för Elastisys.

– Jag tror det kommer att hjälpa oss mycket när vi nu ska föra ut vår plattform på marknaden, säger Robert Winter. Läs mer om motiveringen för Elastisys.

Elastisys

Elastisys är ett avknoppningsföretag från Umeå universitet. Med på scenen under 33-listan var, från vänster, Robert Winter, Erik Elmroth, Johan Tordsson, Emil Marklund och Simon Kollberg.

Produkt för medicinsk behandling
Att LunaLEC kom med på listan avslöjades redan vid regionfinalen som gick i Umeå i början av februari. Men nu fick vd Patric Stafshede ta emot diplomet på riktigt bland de övriga vinnarna.

– Det är en jättebra kvalitetsstämpel för bolaget. Trots att vi är så små och nya kommer vi in på en så respekterad lista, det är kanonkul, säger Patric Stafshede.

LunaLEC har precis fått finansiering från Vinnova för att tillsammans med en kund ta fram en produkt inom medicinsk behandling. Närmare än så vill Patric Stafshede inte konkretisera arbetet. Men bolaget som utvecklar tunna och flexibla ljusplattor som kan återvinnas som plast när de är förbrukade. På sikt kan det användas som allmän belysning, ett annat användningsområde kan vara i medicin för behandling av olika symptom. Läs hela motiveringen för LunaLEC.

Patric Stafshede

Patric Stafshede, vd för LunaLEC, fick ta emot diplom och hyllningar under finalen av 33-listan.

Skapar uppmärksamhet
Att rankas på 33-listan och bli utnämnd som ett av Sveriges hetaste unga teknikbolag skapar uppmärksamhet. Det kan Umeåföretaget Limes Audio vittna om. Efter att ha varit med på listan två år i rad, 2013 och 2014, köptes bolaget upp av Google i januari 2017. En placering på 33-listan var kanske inte den avgörande orsaken till uppköpet men som en pusselbit i tillväxtresan har den sin plats.

Andra företag från Umeå som varit med på listan tidigare år är Algoryx Simulations och Content Central. Skellefteåbaserade BioCool fanns också med 2016 och höll sig även kvar på listan nu under 2017.

Även för inkubatorn Uminova Innovation är framgången för de tre Umeåföretagen glädjande. Alla tre företagen har i olika grad stöttats av inkubatorn.

Bolag med global räckvidd
33-listan tas fram av redaktionerna på Ny Teknik och Affärsvärlden. Den första listan presenterades 2008, sammanlagt har 190 bolag funnits med, bland dem flera bolag som gjort avtryck på en global marknad som Spotify, Mojang, Izettle och Truecaller.

Om 33-listan
33-listan över Sveriges hetaste unga teknikföretag sammanställs av tidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden. För att få komma med på listan krävs att företaget:

  • Är baserat på en innovation
  • Är max sju år, dvs startat 2010 eller senare enligt Bolagsverket
  • Ej är noterat på någon form av handelsplats
Alla vinnarna på 33-listan 2017. I vimlet syns Peter Lidström, Cos Systems, Robert Winter, Elastisys, och Patric Stafshede, LunaLEC.

Alla vinnarna på 33-listan 2017. I vimlet syns Peter Lidström, Cos Systems, Robert Winter, Elastisys, och Patric Stafshede, LunaLEC. Alla tre är de Umeåföretag.