Rekryteringsmässa Lund
Bengt Wass, till höger, och Henrik Påhlsson, i mitten, båda från UDK, möter en arbetssökande på rekryteringsmässan.

Umeåföretag vill värva IT-specialister från Skåne

Umeås IT-marknad är fortsatt het. Nu görs en satsning för att locka arbetssökande IT-specialister från Skåne att flytta norrut.

Nu ska IT-specialister ända från Skåne lockas att flytta upp till Umeå. Med en lista på närmare 60 lediga IT-jobb har Umeå kommun tillsammans med tre IT-företag deltagit på en rekryteringsmässa i Lund för att visa på det stora behovet i norr.

I förra veckan åkte Umeå kommun tillsammans med IT-bolagen UDK och Dohi samt ITS vid Umeå universitet ner till en rekryteringsmässa i Lund för att locka utvecklare, programmerare och andra IT-experter att flytta upp till Umeå. De som åkte ner är nöjda med resan och berättar att de fått flera konkreta kontakter att jobba vidare på.

Nöjd med genomslaget

Bakgrunden till rekryteringsmässan i Lund är att närmare 1000 personer, inklusive konsulter, varslats från Sony Mobile tidigare i år. För att snabbt skaka fram nya arbetstillfällen anordnar Arbetsförmedlingen tillsammans med Ideon Meeting rekryteringsmässor där IT-företag som har konkreta erbjudanden får möta arbetssökanden och nyutexaminerade studenter.

– Jag är helt klart nöjd med genomslaget, säger Linus Stark, näringslivsutvecklare vid Umeå kommun och projektledare för resan.

– Självklart är det för de som bor i Skåne och inte har någon koppling till Umeå ett stort steg att flytta upp till Umeå för att jobba. Men jag pratade med många som tidigare inte fått upp ögonen för Umeå och nu tyckte att det var något att titta närmare på.

Konkreta jobb att erbjuda

UDK, Dohi och ITS vid Umeå universitet var de arbetsgivare från Umeå som valde att följa med till Lund. För att vara med på mässan måste företagen kunna visa att de har konkreta jobb att erbjuda. För Dohis del handlar det om webfrontend-utvecklare, Android-utvecklare och iOS-utvecklare. UDK söker integrationskonsulter och IT-arkitekt medan ITS vid Umeå universitet behöver javautvecklare, .NET-utvecklare och IT-specialister med ansvar för tekniska miljöer för utveckling och test.

– Vi från Näringslivsservice tog på oss att representera övriga IT-Umeå för att visa upp vilka fler möjligheter som finns här, säger Linus Stark som hade med sig en lista på 55 lediga jobb som han hittat bara genom att skanna av webbsidor hos IT-företag i Umeå.

Linus Stark berättar att Näringslivsservice vid Umeå kommun också framöver kommer att erbjuda företag i Umeå att vara med på rekryteringsresor. Ett exempel är ”Umeå möter upp” som arrangeras i januari 2016 i Stockholm då IT-bolag får möjlighet att vara med för att locka fler att flytta norrut.

"Flera intressanta att följa upp"

Henrik NordströmHenrik Nordström, Dohi:
Det var väl spenderad tid att åka ner till Lund i samband med detta event. Det var ett bra tillfälle att nätverka och vi träffade många intressanta potentiella rekryter. De studenter som började närma sig slutet på sin utbildning gav vi även en hel del tips om tekniker och fördjupningsområden att titta närmare på för att ännu bättre matcha arbetsmarknaden den dag dom är klara med utbildningen. Tillbaka till Dohi har vi nu flertalet intressanta leads att följa upp vilket känns väldigt kul.

 

Ali Foroutan RadAli Foroutan-Rad, ITS vid Umeå universitet:
Vi gjorde ett starkt och bra samlat intryck och förmedlade bilden av ett starkt växande Umeå, inte minst inom IT. När vi fick tillfälle passade vi förstås på att framhäva de fördelar Umeå har vad gäller närhet, öppenhet och inkluderande infrastruktur, närhet till dagis och sport.

 

Bengt WassBengt Wass, UDK:
Det var en intressant dag där vi hade många intressanta möten både med folk direkt från universitet till mer äldre människor. Mässan var inriktad på IT-folk men det var även andra kompetenser där och letade företag. Intresset för oss var över förväntan, tycker jag, och vi fick in en handfull mycket intressanta CV.

 

Rekryteringsmässa Lund
Richard Lindberg, Nathan Hore och Henrik Nordström från Dohi deltog på rekryteringsmässan i Lund.

 

Rekryteringsmässa Lund
Stefan Lundkvist, ITS vid Umeå universitet, till vänster, berättar om jobb i Umeå.