Probac stor.jpg

Umeåföretaget Probac ska exportera goda bakterier

Umeåföretaget Probac ska exportera goda bakterier

Probiotika är bakterier som ger positiva hälsoeffekter genom att balansera kroppens bakterieflora. Eva Grahn Håkansson startade företaget Probac för att utveckla, marknadsföra och sälja probiotiska produkter.
Verksamheten grundas på den banbrytande forskning som hon bedrev vid Umeå universitet tillsammans med läkaren Stig Holm. Den ledde fram till Verum-sortimentet, som än i dag är en storsäljare för Norrmejerier.

Kliniska studier
Under lång tid har mage och tarm varit inriktningen för samtliga probiotiska produkter på marknaden. Probac har tagit ett stort steg framåt genom att 2010 släppa Probactiv™svalg.
— Det är helt unikt med en produkt för svalget. Den är bra vid förkylningstider och efter antibiotikakurer. Medlet har visat positiva resultat vid kliniska studier av återfall i halsfluss och öroninflammation. Alla från bebisar till äldre kan använda pulvret, som är smaklöst och därför kan blandas i vilken dryck man vill, säger Eva Grahn Håkansson.

Internationellt intresse
I dagsläget säljs Probactiv™svalg i hälsokostbutiker och på nätet, men det kommer på apotekshyllorna i höst. Marknadsföringen har hittills varit blygsam. Detta hänger ihop med att Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, trots flera års utredning inte beslutat om regler för vad som får sägas i marknadsföringen av probiotika. Probac har i alla fall långt gångna planer på export av svalg-pulvret.
— Vi har inte musklerna att marknadsföra det, men vi har kontakter i flera länder. Det finns ett enormt intresse i Japan och USA, säger Eva Grahn Håkansson.

Helt ny kapsel
Ett annat internationellt samarbete har Probac med företaget Encap i Skottland, som tillverkar olika former av kapslar.  Detta ska resultera i en helt ny sorts ”tvåstegsraket” för magen.
— Vi försöker att vara först med allt vi gör. Det handlar om en kapsel som är intakt i den sura miljön i magsäcken. Sedan frisläpps vissa goda bakterierna i tunntarmen och i ett andra steg främjas tjocktarmen.
En annan variant är Probactiv kvinna, en produkt mot infektioner i underlivet.
— De sjukdomsframkallande bakterierna kommer från magen. Vår produkt motverkar infektioner genom att frisläppa probiotika längst ned i tarmsystemet.

Fibrer och antioxidanter
Ytterligare ett område för Probac är probiotika i kombination med fibrer samt de antioxidanter som bl.a. finns i blåbär och tranbär.
— Några inriktningar är slemhinnor och urinvägar. Det finns belägg för att tarmsjukdomarna Crohns sjukdom och IBS lindras av blåbär och probiotika, säger Eva Grahn Håkansson.
Mer information:
Läs mer på Probacs
webbplats.

Text : Claes Björnberg, på uppdrag av Umeå kommun.

Foto:


Text av: Magdalena Krajewska

Publicerad: 1 maj, 2012Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Magdalena Krajewska

1 maj, 2012