Umeåföretaget Shimmercat kan vinna pris som Framtidens entreprenörer. På bilden två av företagets grundare, Henrik Frienholt och Ludvig Bohlin. Alcides Viamontes och Vladir Parrado Cruz saknas på bilden.
Umeåföretaget Shimmercat kan vinna pris som Framtidens entreprenörer. På bilden två av företagets grundare, Henrik Frienholt och Ludvig Bohlin. Alcides Viamontes och Vladir Parrado Cruz saknas på bilden.

Umeåföretaget Shimmercat tävlar bland de främsta

Umeåföretaget Shimmercat kan vinna stor entreprenörstävling. ”Rösta på oss så att vi vinner titeln Framtidens entreprenörer”, uppmanar Henrik Frienholt, medgrundare.

Med läsarnas hjälp utser Svenska Dagbladet tillsammans med investmentbanken Carnegie för femte året i rad Framtidens entreprenör. Fyra av finalisterna har redan handplockats av en jury, den femte finalplatsen avgörs i en omröstning som är öppen för alla på internet. Det är i denna omröstning som Shimmercat från Umeå kan ta den sista av finalplatserna.

– Det är häftigt att finnas med i den här utvalda skaran nominerade. Går vi till final och vinner så betyder det en enorm push för oss i bolaget och för vår produkt, säger Henrik Frienholt, marknadsansvarig på Shimmercat.

Snabbare webbsidor

Shimmercats affärsidé bygger på att hjälpa e-handlare att optimera laddningstiden för sina webbplatser. Kort laddningstid innebär att fler kunder hittar fram till köpsidorna på en webb. Enligt Henrik Frienholt kan webbhandlare få mellan 30 till 60 procent snabbare webbsidor om de använder den teknik som Shimmercat utvecklat med hjälp av artificiell intelligens och maskininlärning.

Inför finalen av Framtidens entreprenörer har en särskild röstningssida tagits fram på Svenska Dagbladet dit alla som vill kan gå för att rösta fram bolagen. Henrik Frienholt vill så klart att så många som möjligt röstar på Shimmercat. Här finns röstningssidan.

Teamet bakom Shimmercat består av Henrik Frienholt, Ludvig Bohlin, Alcides Viamontes och Vladir Parrado Cruz.

Affärsutvecklaren: "Därför lyckas Shimmercat"

Shimmercat har genom åren fått affärsstöd som inkubatorbolag hos Uminova Innovation. Fredrik Nyström, affärsutvecklare, har på nära håll följt deras utveckling och är imponerad av företagets framsteg. Här kommenterar han Shimmercats utveckling.

  • En genomtänkt lösning
    Shimmercat, som ju är otroligt tekniktunga, var initialt spretiga i sin affärsmodell. Men de har lagt väldigt mycket tid på att verkligen förstå var deras applikation skulle kunna göra störst skillnad. Inom vilket segment finns kunderna, var gör deras lösning störst nytta? Det gör att de nu kan vara väldigt tydliga med sin produkt och vilken marknad de siktar på. Det vill säga, e-handlare.
  • Globalt fokus
    När de väl hade definierat att e-handel var rätt bransch, så har de siktat globalt från dag ett. De har haft ett fokus på att utveckla något som kan attrahera kunder från hela världen – och inte bara lokalt eller nationellt. Det gör att potentialen och skalbarheten är stor.
  • Teambyggande
    Då Shimmercats lösning är så pass tekniktung har de från första början försökt bygga ett team med de absolut bästa kompetenserna. Flera av medarbetarna har doktorerat inom beräkningsteknik, och teamet är utspritt över hela jordklotet. Det viktiga är inte att man sitter i samma fysiska rum utan att man har kompetenser som kompletterar och förstärker varandra.