Zunzun
Zunzun hyllas som Årets unga företagare av Umeågalan 2016. Henrik Frienholt och Alcides Viamontes Esquivel tog emot priset.

Umeågalan hyllar startup-bolag som gör internet snabbare

Umeågalans pris Årets unga företagare går till ZunZun, ett företag som utvecklat teknik som halverar laddningstiden för webbsidor.

Det är två mycket glada pristagare som kliver ner från Umeågalans scen efter att ha tagit emot utmärkelsen som Årets unga företagare.

– Det här priset betyder mycket för oss. Det betyder att vi får synlighet. Umeå är viktigt för oss, det är här vi arbetar som en startpunkt. Vi har också fått mycket hjälp från Uminova Innovation och hela näringslivet här, säger Alcides Viamontes Esquivel, som är en av grundarna.

Förhoppningen med den mjukvara Shimmercat som Zunzun utvecklat är att den ska användas av exempelvis e-handelsföretag och andra som är beroende av att webbsidor öppnas snabbt.

– Vi jobbar med användarupplevelsen. Vi vill att webbsidor ska kunna ladda på under en sekund, säger Henrik Firenholt, marknadsansvarig.

Även om Umeå är en bas så är siktet inställt på att nå ut i världen.

– Vår ambition är internationellt. Vårt mål är att det här ska bli den professionella lösning som utvecklar använder för webbsidor, säger Alcides Viamontes Esuivel.

Stort intresse

Den nya webbservern Shimmercat från startup-bolaget ZunZun har mött stort intresse såväl bland utvecklare som investerare. Grundare av företaget är forskarna Alcides Viamontes Esquivel och Ludvig Bohlin vid Umeå universitet som tagit fram en unik webbserver som utnyttjar den nya tekniken med HTTP/2 för överföring av information på nätet och kombinerar denna teknik med en smart och lätthanterlig programkod, machine learning och statistik.

Juryns motivering: ”Zunzun har utvecklat en banbrytande mjukvara som kommer att spara tid för både internetanvändare och webbutvecklare världen över. Mjukvaran heter Shimmercat och minskar laddningstiden för webbsidor med upp till hälften. Grundarna Ludvig Bohlin och Alcides Viamontes Esquivel, som även forskar på Umeå Universitet, har under senaste året blivit uttagna till flera prestigefyllda startuptävlingar och har goda möjligheter att bli ett snabbväxande IT-bolag.”

Utdelare av priset

Priset Årets unga Företagare instiftades år 2004. Arrangörsgruppen vill med priset lyfta fram och skapa uppmärksamhet kring målgruppen unga företagare. Priset går till ett företag som ska vara ungt i två bemärkelser: dels att det drivs av personer under 40 år och dels att företaget inte varit registrerat som bolag längre än 2,5 år.

Nominerande organisationer är Uminova Innovation, BIC Factory och Uminova eXpression. Även Arrangörsgruppen för Umeågalan kan nominera kandidater.