Umeågalan 2015
Laser Unicorn är ett av många företag som vinner pris på Umeågalan 2015. Från vänster Elini Young, David Sandberg, Linus Andersson och Kristina Bergwall.

Umeås företagare hyllas med stor gala

Från spektakulär actionfilm till uppkopplade bussar, från chokladtillverkning till biomedicin. Bredden är stor när Umeås företagare hyllas på årets Umeågalan.

– Det är det här fantastiska teamet som gjort det möjligt att vi fått ut filmen, säger Kristina Bergwall, nytillträdd vd för Laser Unicorn, och pekar på David Sandberg, Linus Andersson och Elini Young som kliver upp p å Umeågalans scen tillsammans med henne för att ta emot priset som Årets nya företagare.

Laser Unicorn är bolaget bakom den uppmärksammade filmen Kung Fury som gjort stor internationell succé i såväl filmgalan i Cannes som bland Hollywoods stora filmartister. I sitt tacktal gav Kristina Bergwall glimtar av det stora internationella genombrott som företaget har haft med sin film.

– Det har varit en fantastisk resa och upplevelse för oss alla. David ringde en dag i somras och berättade att han skulle käka frukost med Spielberg. Så ringde han igen ett tag senare och berättade att han skulle äta lunch med Schwarzenegger, berättar Kristina Bergwall.

Galakvällens programledare David Helenius ser smått chockad ut och frågar David Sandberg hur det var att möta dessa filmvärldens giganter.

– Det var helt surrealistiskt, efter det kvittade det helt vad alla tyckte om filmen, bara att äta med Spielberg räcker mer än väl, svarar David Sandberg.

Hela listan på priser

Årets huvudpartnerpris
går till Polarbröd, ett pris som Karin Bodin och Anna Borgeryd från företaget får för ta emot, bland annat för sitt arbete med hållbar produktion.

Umeågalans Profilpris
tilldelas Esam med motiveringen ”Pionjärer i hållbarhet som med sin kunskap, inspiration och handling gör gröna avtryck hos såväl svenska ekokommuner som vita hus, kongresshus och Al Gore”.

Priset som
Årets tillväxtföretag
går till FältCom som därmed kvitterade ut sitt andra pris på två dagar. Kvällen innan vann företaget nämligen pris som Årets digitala gasell av Dagens industri och Google.

Priset på Umeågalan får FältCom för företagets teknik som gör det möjligt för fordon och maskiner att kommunicera med varandra från en plats på jordklotet till en annan. Ett exempel är uppkopplade bussar som hjälper bussföretag att hålla bättre koll på sin bussflotta.

Årets marknadsförare
går till arrangörerna för Brännbollsyran som med 13 000 sålda biljetter är Umeås största evenemang och en av Sveriges större musikfestivaler med över 40 procent inresande besökare från andra städer i hela Norden.

Årets hantverkstipendiet
delas ut till Lena Brandt på Brandts Handelsträdgård. Hon är tredje generationen som driver handelsträdgård och i princip uppvuxen i växthus.

VK Medias Varumärkespris
går till Designhögskolan vid Umeå universitet. Skolan rankas som en av världens bästa designutbildningar och har studenter och lärare från hela världen.

– Det är faktiskt så att våra besökare aldrig brukar kalla oss UDI, som vi själva kallar oss. De brukar bara säga Umeå och blir helt förvånade när de kommer och får veta att det egentligen är en hel stad som heter så, säger Maria Göransdotter, prefekt på Designhögskolan när hon tar emot priset.

Priset som Årets avknoppningsföretag går till
MD Biomedical. Under 2015 tog bolaget klivet in Senzimekoncernen och de står nu i startgroparna för att ta företagets mikrodialyskateter in i en internationell medicinsk analysvärld.

Årets företagare är
Simon Miderfjäll, vd för GF Chansen, med nomineringen att han visar på hur social hållbarhet och goda affärer kan gå hand i hand.

Priset som Årets unga företagare går till
Vintage Plantations Chocolates Europe. Företaget startade 2013 Norrlands första chokladfabrik med tillverkning från böna till choklad. Produkten är en handgjord kvalitetschoklad tillverkad av ekologiska råvaror och genom hållbara tillverkningsprocesser.

Priset som
Årets exportföretag
vinner Nordic Biomarker vars mål är att bli den ledande oberoende leverantören av reagenser för sjukdomstillstånd kopplade till blödning och blodpropp.

Galakvällens sista pris,
Umeå kommuns företagspris, tilldelas Enetjärn Natur, ett konsultföretag som hjälper företag, myndigheter och organisationer i markanvändningsfrågor.

Text och foto: Mikael Hansson