Satya Nadella, vd för Microsoft, i samtal med Adobes vd Shantanu Narayen vid invigningen av Microsoft Ignite 2016.
Satya Nadella, vd för Microsoft, i samtal med Adobes vd Shantanu Narayen vid invigningen av Microsoft Ignite 2016. Foto av Jörgen Winqvist, Atea.

Umeås IT-proffs rapporterar direkt från Microsoft Ignite

I veckan deltar många IT-proffs från Umeå i en av världens största IT-konferenser, Microsoft Ignite i Atlanta, USA. Office 365 och molntjänster är några områden som lockar.

I veckan, 26 – 30 september, pågår en av världens största IT-konferenser, Microsoft Ignite i Atlanta, USA. 23 000 deltagare kryssar mellan över 1400 programpunkter som täcker in allt från Office 365, Azure och molntjänster till Sharepoint, databaser och säkerhetstjänster.

Det här är andra gången som Microsoft arrangerar Ignite. 600 svenskar är på plats under konferensen och många från Umeå har tagit flyget över för att spana in nya trender. Flera från Atea i Umeå finns med liksom Teknikhuset och Hi5.

Infotech Umeå bad några av Umeås IT-proffs att direkt från Atlanta berätta om vad de hoppas få ut av Microsoft Ignite denna vecka. Här är deras rapporter.

Umeåbor på Microsoft Ignite

Jörgen Winqvist, Atea, Andreas Lindahl, Teknikhuset, Jonas Lundin och Stefan Lundin, båda Hi5, är några av Umeås IT-proffs på plats i Atlanta på Microsoft Ignite.

Både verksamhet och teknik

Jörgen Winqvist, platschef på Atea i Umeå, ser fram mot såväl verksamhetsnära frågor som mer teknikdjupa ämnen.

– Många av passen som vi kommer att gå på handlar om molntjänster. Det har blivit en svängning från teknik till mer verksamhetsnära IT. Det tänker jag spana på, säger Jörgen Winqvist.

– Sedan har vi en mer teknisk bit som Microsofts Server 2016. Det är något som teknikkonsulter tror kommer att vara det stora här på Ignite. Så det är något som vi måste bevaka, fortsätter Jörgen Winqvist.

– Vi hoppas också få lite mer information om Azure Stack som molntjänst. Den är skjuten lite på framtiden och kommer förmodligen 2017. Den betyder att du kan skapa självbetjäning hemma till ett datacenter. Det innebär att du kan få fördelar från det publika molnet till ett mer privat hybridmoln, säger Jörgen Winqvist.

Azure och Office 365
Teknikhuset skickar också flera till Ignite. Andreas Lindahl, teknikchef, berättar för Infotech Umeå om sin förväntningar.

– Jag hoppas få ut en hel del! Bland annat händer det mycket spännande kring både Azure och Office 365 som mer och mer börjar framstå som en riktigt produktiv plattform för samarbete. Sharepoint är också en plattform som det händer mycket inom just nu, till exempel satsar Microsoft mycket på bättre stöd för mobila enheter. Förutom molnet förefaller det alltså vara stort fokus på kollaboration och produktivitet, berättar Andreas Lindahl.

– Jag vet också att många börjat fundera på att uppdatera sin databas till SQL Server 2016 så det är också något som jag skulle vilja titta lite närmare på. Med tanke på att det finns nästan 1400 sessioner att välja på blir det svårt att få bra täckning trots att vi är många på plats. Sen är det ju inte heller fel om man skulle få klämma på lite ny, häftig hårdvara, fortsätter Andreas Lindahl.

Framtidsspaningar

Umeåföretaget Hi5 har fyra medarbetare på plats. Stefan Lundin och Jonas Lundin är med bland dessa.

– Jag åker hit för att lyssna på Microsofts framtidsstrategier och fördjupa mig tekniskt inom några utvalda områden. Säkerhet, Azure och identitetshantering inom Microsofts molntjänster och Office 365 är de områden jag primärt kommer att bevaka, berättar Stefan Lundin.

– Jag hoppas lära mig mer om det senaste som hänt på BI-fronten, saker som kan öka vår produktivitet när det gäller systemutveckling och mer om Microsofts moln, inflikar Jonas Lundin.

Se även rapporteringar Fullmatat från Microsoft Ignite och Djupdyker i Mocrosoft Ignite-nyheter.

 


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 26 september, 2016Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

26 september, 2016