Helena Nydahl, vinnare.
Helena Nydahl, i mitten, vann Uminova Innovations startup-tävling när Demo Day avgjordes igår. Hon var en av tio entreprenörer som presenterade sina idéer när Demo Day arrangerades som avslutning på Uminova Innovations startup-program under våren 2017.

Umeås nya entreprenörer prisades

Energieffektiv kompression av tryckluft, nya brädspel och stöd för digital utveckling i skolan var de tre affärsidéer som vann Uminova Innovations startup-tävling som avgjordes igår.

Tio av Umeås allra färskaste startup-företag äntrade scenen när Uminova Innovations Startupprogram avslutades igår med Demo Day. Under fyra månader har deltagarna i startupprogrammet fått möjlighet att förfina sina affärsidéer för att utveckla dem till nya företag. Nu var det upp till bevis inför en granskande jury av affärscoacher och närmare 100 personer i publiken.

Smart kompression av tryckluft
Vinnare av tävlingen blev Helena Nydahl med Renewable Energy Storage som tagit fram en ny metod för att komprimera tryckluft. Istället för att använda el tas kraft från små vindsnurror som kan placeras på exempelvis taket till en industri eller fabrik.

På andra plats kom Peter Bergström och Eva Mårell Olsson med Next Step, ett sätt att skapa bättre förutsättningar i skolan med digital teknik och på tredje plats kom brädspelsutvecklaren Gustav Skoglund med Arcane Kingdom.

Hög klass på deltagarna
Juryn fick en tuff uppgift i att sålla fram de tre vinnarna då många av idéerna visade hög klass. Uminova Innovations startup-program tar in 15 entreprenörer per termin. Platserna är hett eftertraktade, till vårens omgång hade 44 entreprenörer ansökt om att komma med.

– Ja, det var extra svårt i år, utbrister Charlotta Erlandsdotter Berglund, teknisk chef på Fältcom, efter att juryn sammanträtt i lite drygt två timmar.

Uppmuntra entreprenörskap
– Vi ger ut det här priset för vi vill uppmuntra entreprenörskap. Det är en viktig del av vårt samhälle, det skapar nya jobb, ger nya företag och öppnar upp nya marknader, säger Victor Ericson från Nordea.

– Vi i juryn är mycket imponerade av pitcharna vi fått höra idag. Det var en mycket hög nivå. Det kommer att bli intressant att följa de här entreprenörerna i framtiden, fortsätter Victor Ericson.

De tre vinnarna delar på 50 000 kronor där vinnaren Helena Nydahl får 35 000 kronor. Andra priset är på 10 000 kronor och tredje pris ger 5 000 kronor.

Juryn bestod av Victor Ericson, Nordea, Charlotta Erlandsdotter Berglund, Fältcom, Mattias Eriksson, Partnerinvest Norr, och Annika Wikström, Uminova Inovation.


Alla vinnarna samlade tillsammans med delar av juryn. Vinnarna är, från vänster, Gustav Skoglund, Helena Nydahl, Peter Bergström och Eva Mårell Olsson. I bakre raden jurynmedlemmarna Charlotta Erlandsdotter Berglund, Victor Ericson och Mattias Eriksson. I juryn deltog även Annika Wikström.

 


Elza Dunkels var en av deltagarna i tävlingen med sin affärsidé kring nätkulturer.

 


Klas Strindlund presenterade sin idé om att starta ny tillverkning och försäljning av eltandborstar.

 


Stort intresse bland publiken inför att lyssna till de tio entreprenörernas presentationer av sina affärsidéer.