Umeås snabba internet imponerar internationellt

Umeås snabba bredband blir återigen omtalat över hela världen. På bara drygt en dag har UmeNets film om snabb uppkoppling visats mer än en miljon gånger på Youtube. ”Helt galet”, utbrister Mats Berggren, vd på UmeNet.

Umeå Energi och dess bolag bredbandsleverantören UmeNet har fått en riktig internationell framgång med sin nya kampanjfilm
Living with lag. Efter bara ett dygn på Youtube har filmen visats över en miljon gånger och internationellt ledande it-sajter som
Mashable
och
Engadget
har uppmärksammat Umeås snabba bredband i artiklar om kampanjen.

– Det är helt galet, jag har inte hunnit landa i det här, utbrister Mats Berggren, vd på UmeNet.

– Lagg engagerar verkligen folk, även om vi i Umeå är ganska förskonade från det med vårt snabba bredband, fortsätter Mats Berggren.

Leva med lagg

Kampanjen Living with lag är ett experiment där UmeNet låter fyra försökspersoner leva med lagg inte bara online, utan även i sin vanliga fysiska vardag. Lagg är ett av de största störningsmomenten på internet. Det uppstår i samband med en långsam internetuppkoppling, och resulterar oftast i fördröjningar, buffringscirklar, pixliga bilder och frysta skärmar.

Det här är inget som någon ska behöva acceptera, menar UmeNet som erbjuder sin kunder upp till 1000 Mbit/sekunden via fiber.

För att visa på hur knepigt det är att leva med lagg har de fyra försökspersonerna under två dagar fått leva med några sekunders fördröjningar i sitt liv. Det hela har åstadkommits med hjälp av inbyggda bildskärmar framför varje öga, en dator programmerad för att ställa in olika nivåer av fördröjningar, ljudisolerande hörlurar och webbkamera.

På Youtubefilmen syns tydligt hur försökspersonernas vardag blir helt kaosartad. Att försöka träna i grupp eller spela bordtennis med tre sekunders fördröjning blir närmast omöjlgt. Att laga mat och steka pannkaka visar sig också vara mycket svårt. Lärdomen enligt UmeNet är att sådana fördröjningar ska man inte heller acceptera på internet.

Nedan filmen Living with lag från UmeNet