UmeNet prisas som Årets stadsnät

Hyllningarna till UmeNet bara fortsätter. Nyligen prisades man som Årets operatör vid Telekomgalan. Nu har man också utsetts till Årets stadsnät av Svenska stadsnätsföreningen. ”Fantastiskt roligt”, säger Mats Berggren, VD för UmeNet.

Framgångarna fortsätter för
UmeNet
som igår utsågs till Årets stadsnät av
Svenska stadsnätföreningen. Redan tidigare i år har UmeNet hyllats när man utsågs till Årets operatör
på Telekomgalan i Stockholm och därmed slog giganter som Telenor, TDC Sverige, Comviq och Halebop.

UmeNet är en av pionjärerna bland svenska stadsnätsbyggare. Det startade 1995 och har sedan 1999 erbjudit marknaden ett öppet stadsnät.

– Tack vare UmeNets väl utvecklade fibernät har i dag 95 procent av invånarna i kommunen tillgång till bredband och ett 80-tal byanät är anslutna, säger stadsnätsföreningen i sitt utnämnande.

UmeNets VD Mats Berggren är glad över att företaget fått ytterligare en utmärkelse.

– Det är fantastiskt roligt. Vi har kämpat länge och legat i framkant. Därför är det är kul att det uppmärksammas nationellt och internationellt, säger Mats Berggren.

Öppna stadsnät

Så här beskriver
Svenska stadsnätsföreningen ett stadsnät: "Ett stadsnät är ett bredbandsnät som är lokalt etablerat, vanligen inom en kommun. Övervägande byggs stadsnäten baserat på fiberoptik, dvs. infrastruktur för bredband med mycket hög kapacitet och lång livslängd.

Stadsnäten är i regel så kallade öppna nät, vilket innebär att olika marknadsaktörer kan använda stadsnäten på konkurrensneutrala villkor. Detta har skapat helt nya förutsättningar för utbyggnad i glesbygd och skapat möjligheter för nya aktörer att etableras sig via stadsnäten.

 


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 21 mars, 2013Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

21 mars, 2013