Uminova Innovation får en större roll i EU:s nya strategi för små och medelstora företag

EU-kommissionen lanserar en ny strategi för att främja små och medelstora företag, och Enterprise Europe Network får uppdrag att realisera den.

Nu har EU-kommissionen tagit fram en ny strategi för utvecklingen av små och medelstora företag (SMF) som förstärker deras viktiga roll, framför allt inom framtidens hållbara och digitaliserade ekonomi. Den strategin kommer att realiseras i ett partnerskap mellan EU och medlemsstaterna, regioner och kommuner inkluderat. Strategin baseras på tre pelare.

  • Kapacitetsuppbyggnad och stöd för ökad hållbarhet och digitalisering.
  • Förenklat regelverk och öppna nya marknader internationellt.
  • Förbättrad tillgång till finansiering för investeringar.

Giacomo Mattinò, enhetschef för Internationalisering och SMF på EU-kommissionen generaldirektorat för tillväxt (DG Grow), säger i ett uttalande att EEN kommer ha en central roll i verkställandet av den nya SMF-strategin. Detta innebär att vi på Uminova Innovation får förtroendet att axla ett större ansvar regionalt för SMF:s internationalisering. Den mer exakta implementeringen av den nya strategin och utformningen av de nya tjänsterna är ett arbete som nu påbörjas i dialog med EU-kommissionen.

– Vi kommer att delta i dialogen med målet att Västerbottens företag får ta en substantiell del av de utvecklingsresurser som kommer från denna strategi, vilken syftar till att de snabbare kan slå igenom på den internationella marknaden, säger Karl-Erik Johansson, projektledare för EEN hos Uminova Innovation.

– Nya tjänster och verktyg kopplade till digitalisering och hållbarhet sprungna hur denna strategi känns extra intressant för oss då vår inkubatorverksamhet på Uminova Innovation framgent kommer lägga större fokus på bolag med bäring på impact och tech, säger Peter Bäckström, affärsutvecklare inom EEN oss Uminova Innovation.

Enterprise Europe Network (EEN) är världens största supportnätverk för SMF med internationella ambitioner, dvs ett ”Business EU”. Nätverket drivs av EU-kommissionens näringsdepartement (DG Grow). Uminova Innovation är en av EEN:s över 600 partners globalt och är kontrakterad utförare i Västerbottens län.  EEN:s tjänster är kostnadsfria.

EEN ger skräddarsydda råd inför internationalisering, hjälper Europas SMF att gå ut med innovationer på marknaden och kopplar ihop dem med potentiella partners, så att företag växer. EEN är med och stödjer EU:s SMF vid mer än 3500 internationella samarbeten och affärer årligen.

Vill du ha EEN:s hjälp för att nå en internationell marknad, läs mer här.


Text av: Emmy Ericsson

Publicerad: 18 maj, 2020Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Emmy Ericsson

18 maj, 2020