Fredrik Nyström, affärsutvecklare på Uminova Innovation, ser gärna att fler som vill starta spelbolag hör av sig.
Fredrik Nyström, affärsutvecklare på Uminova Innovation, ser gärna att fler som vill starta spelbolag hör av sig.

Uminova Innovation tar in spelbolag

Tre nya bolag som satsar på spelutveckling har klivit in hos Uminova Innovation. Affärsutvecklaren Fredrik Nyström har stor förhoppning på att dessa bolag ska hitta sin marknad.

– Ny teknik som Unity och Unreal har gjort det möjligt för fler att utveckla spel. Det finns många duktiga spelutvecklingsentusiaster i Umeå som har drömmen om att starta ett spelutvecklingsföretag och producera bra spel för en global marknad. Det vill vi gärna stötta, säger Fredrik Nyström, affärsutvecklare som följer flera spelbolag via Uminova Innovation.

Stöd för spelbolag

Han betonar att Uminova Innovation kan hjälpa spelföretag att tidigt jobba igenom en lanseringsstrategi och affärsmodell. Dessutom kan inkubatorverksamheten ge tillgång till ett nätverk av kompetenser som UX-designer, programmerare och 3D-animatörer.

– De utmaningar som spelutvecklare står inför när de vill starta bolag kring sina spelidéer handlar bland annat om att bygga team, att tidigt tänka igenom sin affärsmodell och bygga in den i sitt spel, att hitta sin målgrupp och jobba smart och effektivt enligt en agil utvecklingsmetodik.

– Vi vill hjälpa entreprenörerna att tänka större och inte bara utveckla ett första spel utan ta sikte på att utveckla flera spel för att bygga ett spelbolag. De får hjälp med att hitta en skalbar affärsmodell och hur de kan få spridning för sina spel, säger Fredrik Nyström.

Umeå lovande spelstad

Umeå är mycket lovande som ort för entreprenörer och företag inom spelutveckling, menar Fredrik Nyström. Spelföretaget Zordix är aktuellt med att bli ett börsbolag och bolag som Level Eight, Turborilla, Coldwood och Paradox har nått stora framgångar med sina spel.

– Det finns ett mycket bra ekosystem här i Umeå för den som vill in i branschen med Umeå universitet, Designhögskolan och redan befintliga spelutvecklingsföretag, säger Fredrik Nyström som gärna ser att fler entreprenörer eller andra med idéer kring spelutveckling hör av sig.

Arrangör för Game Jam

Uminova Innovation är också lokal arrangör för Arctic Game Lab´s Seven City Game Jam 16-18 november. Vad innebär det att vara med där?

– Det är ett ypperligt tillfälle att tillsammans med andra kreativa personer med olika erfarenheter och kompetenser utveckla spel, knyta kontakter och få fler erfarenheter, säger Fredrik Nyström.

Här finns anmälningssida för att vara med i Arctic Game Lab´s Seven City Game Jam 16-18 november.


Text av: Mikael Hansson

Fotograf: Patrick Trägårdh/Mikael Hansson

Publicerad: 6 november, 2018Dela artikel:

Text av:

Fotograf:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

Patrick Trägårdh/Mikael Hansson

6 november, 2018