Anders Blomberg
"Det roligaste för mig personligen är att uppleva den energi som uppstår när flera startups hjälps åt och pushar varandra framåt", säger affärscoach Anders Blomberg om stratup-programmet på Uminova Innovation.

Uminova Innovation uppmuntrar goda misslyckanden

Just nu söker Uminova Innovation personer som vill göra verklighet av sina affärsidéer. Startup-programmet riktar sig till människor med höga, gärna internationella ambitioner. Men målsättningen är inte att alla bolagen ska slå igenom globalt.

– Nej, det är det faktiskt inte. De ska utveckla och föra sina idéer framåt under programmets gång. Det är fantastiskt om de kan slå stort, men det ligger normalt längre fram i tiden, säger en av de ansvariga affärscoacherna Anders Blomberg.

Startup-programmet lanserades i förnyad form för två år sedan och har under den tiden lotsat 45 startups genom att testa sin idé mot kunder, utveckla idén vidare och ta de första kundkontakterna. Flera av bolagen har kommit en lång bit på vägen och skaffat betalande kunder. För några av företagen har resan redan tagit slut.

Uppmuntrar misslyckanden
Men att inte komma i mål med sin idé, kan vara en positiv sak, menar Anders Blomberg.
– Många av bolagen får nya insikter och kan justera sin färdriktning. I vissa fall kan det visa sig att affärsidén inte håller alls. Då är det en klar fördel att misslyckas snabbt och i ett tidigt skede, så att man slipper bygga upp hela verksamheten, lansera med buller och bång, och först därefter tvingas lägga ner. På det sättet uppmuntrar vi misslyckanden, säger han.

Mixad grupp
Inför höstens omgång hoppas Anders på att alla som funderat på att göra verklighet av sin affärsidé, framförallt fler kvinnor, tar chansen att söka till programmet.

– Med en mix av olika slags idéer och med människor som har olika bakgrunder och erfarenheter, blir det en bra dynamik i gruppen. Det roligaste för mig personligen är att uppleva den energi som uppstår när flera startups hjälps åt och pushar varandra framåt.

Fakta om Startup-programmet

  • Ges två gånger per år, vår och höst och består av en serie workshops.
  • Tar in 10-15 startup-team via ansökan och intervju.
  • Riktar sig till dem som vill göra verklighet av sina affärsidéer.
  • Erbjuder draghjälp i form av coachning, gästande experter och erfarenhetsutbyte i gruppen.
  • Kostnadsfritt tack vare Uminova Innovations finansiärer.
  • Arbetsspråk engelska, för att kunna inkludera fler.
  • Deltagarna är automatiskt med och tävlar om stipendier till ett värde av 50 000 kr.
  • Sista anmälningsdag för hösten 2017 är 10 september.

Läs mer om startup-programmet och gör en anmälan.