Sofia Mayans bolag, InfiCure Bio, beviljades SME instrument fas I och Vinnova Innovativa startup fas II under 2017

Unik Umeåmus ska rädda miljontals

InfiCure Bios mål är att stoppa fibros, ett sjukdomstillstånd som bidrar till mer än 40 procent av alla dödsfall i västvärlden. Till hjälp har de den världsunika N-IF musen.

Det var under en diabetesstudie som professor Dan Holmberg och doktor Sofia Mayans, då doktorand, av en tillfällighet skapade en ny sorts mus. Den verkade helt frisk, men utvecklade snabbt inflammation och ärrvävnad i olika organ – även kallat fibros. Trots detta mådde musen fortfarande bra.

Fibros är vanligt förekommande vid kroniska sjukdomar som diabetes och cystisk fibros. Detta resulterar i en enorm mängd dödsfall eftersom det saknas effektiv medicin som kan stoppa eller bromsa fibros. Ett grundläggande problem är att det inte finns bra försöksdjur eller metoder att testa nya läkemedel på innan kliniska studier görs på människor. Inte förrän nu.

Planen blev fel och rätt. Orakt

Då upptäckten med musen inte fyllde någon funktion för diabetesstudien lades den åt sidan fram tills man insett den enorma potential och unika möjlighet som fanns för fibrosforskningen. De kontaktade innovationssystemet och Umeå Biotech Incubator och 2015 startades InfiCure Bio där Sofia Mayans är vd och Dan Holmberg är forskningschef.

– Det unika med oss är att vi har just N-IF-musen vars spontana utveckling av inflammation och fibros liknar mänskliga förhållanden. Vi är de enda i hela världen som har tillgång till musen och chansen att någon ska kunna ta fram samma djur är minimal då integrationen av transgenen inte är känd, säger Sofia Mayans.

InfiCure Bio utför effekttester åt läkemedels-, bioteknikbolag, forskare och utvecklare av läkemedel mot fibros.
Läkemedelsbolag har visat stort intresse för de världsunika möjligheter som Umeåföretaget besitter och bland InfiCure Bios första kunder finns ett läkemedelsbolag i Boston och ett i San Diego.

– Vi har som mål att bli världsledande inom kliniska tester av potentiella nya läkemedel mot fibros, säger Sofia Mayans.

Tre snabba frågor till Sofia Mayans om SME instrumentet

Inficure Bio beviljades i november 2017 finansiering med 50 000 euro (dryga 500 000 kr) från SME intrument fas I. Här är ger Sofia Mayans svar på tre snabba frågor om framtiden och hur det har fungerat för dem.

  • Var det svårt att söka pengar från SME-instrumentet? Jag tyckte generellt att det var smidigt att söka SME fas I. Vi anlitade en konsult (GAEU) som hade all kontakt med EU-portalen och skrev ansökan. Hade jag varit tvungen att själv ha något att göra med EU-portalen skulle det nog varit det krångligaste med ansökan.
  • Vad har gett mest nytta hittills? Pengarna har givetvis varit av stor nytta för oss. Vi har också tyckt att den konsulttid som EU betalade för har gett stort värde.
  • Vad tror du kommer att vara mest värdefullt i framtiden? Om vi får Fas II kommer detta förutom att ge oss ett stort ekonomiskt lyft även ge bolaget en stämpel som ett bra och trovärdigt bolag. Genom att andra läser vår ansökan så får vi en ytterligare utvärdering av bolaget och får vi dessutom anslaget så visar detta att vi är värda att satsa på.

Text av: Johanna Lindqvist och Karin Borge Renberg

Fotograf: Johan Gunséus och Malin Grönborg

Publicerad: 8 juni, 2018Dela artikel:

Text av:

Fotograf:

Publicerad:

Facebook

Johanna Lindqvist och Karin Borge Renberg

Johan Gunséus och Malin Grönborg

8 juni, 2018