Olof Kinell, Unn Swanström, Haval Khosro
Unn Swanström tog ett snabbt kliv från studier ut i arbetslivet. Tillsammans med sina nya kollegor gästar hon Umeå och möter studenter.

Unns tre råd inför yrkeslivet

Hitta det som är roligt, det som är viktigt och formulera din dröm. Unn Swanström tog nyligen sin examen. Nu är hon tillbaka på Umeå universitet och ger tre råd till studenter om att hitta vägen ut till arbetslivet.

Vid en lunchföreläsning inför den stora arbetsmarknadsmässan Uniaden gästar konsultföretaget Netlight Consulting studenter vid Umeå universitet. Tillsammans med Olof Kinell och Haval Khosro ger Unn Swanström en snabb inblick i vad det innebär att arbeta för ett it- och teknikbolag.

Unn Swanström är själv nyligen anställd på Netlights Stockholmskontor, det vara bara någon vecka sedan hon fick ut sin examen som civilingenjör i interaktion och design från Umeå universitet. Netlight som hon nu börjat på har en bred verksamhet. Telekom-system, gaming, bank och finans, e-handel, webshoppar och media med bland annat mobila applikationer. Den stora bredden på områden inom verksamheten gör att en nyutbildad interaktionsdesigner som Unn Swanström kan få pröva på många olika uppdrag.

Interaktionsdesign

Själv har hon via Netlight fått en placering som ux-designer på Aftonbladet. Användargränssnitt och interaktionsdesign fyller hennes vardag och hon har redan fått vara med om lite mer spektakulära händelser som att vara med och operera in ett chip i handen.

– Jag har velat göra det här länge. Det är häftigt att få vara med och driva utvecklingen framåt. Det här är ett jätteroligt sätt att testa vad man kan göra med ny teknik,
säger hon i en artikel i Aftonbladet
om den nya tekniken.

Tre råd om val inför yrkesliv

Medan Olof Kinell och Haval Khosro, som båda varit längre på Netlight, berättar mer om företaget ger Unn Swanström tre råd att tänka på inför kommande val av arbeten.

1. Välj företag utifrån dina värderingar
Är jämställdhet viktigt för dig, leta upp ett sådant företag. Är arbetsklimatet viktigt för dig så då till att välja ett företag som stämmer överens med vad du vill, säger Unn Swanström

2. Våga ha roligt
Tänk igenom vad som är roligt för. Jag tycker det är roligt med interaktionsdesign, så då är det det jag vill jobba med. Testa därför många olika saker så att du ser vad gillar.

3. Våga ha en dröm
Sätt ord på din dröm och vad du vill åstadkomma.

– Om du vet vad du tycker är kul och vad du vill kommer det att vara lättare för ett företag att anställa dig, säger Unn Swanström, innan hon och de andra från Netlight erbjuder alla som vill att träffa dem under eftermiddagen för att få höra mer om vad som kan passa efter examen.

Text och foto: Mikael Hansson


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 27 januari, 2015Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

27 januari, 2015