Hans Fredriksson
Hans Fredriksson, vd för UDK, har varit med och byggt upp företaget. Efter 23 år lämnar han nu över stafettpinnen.

Uppåt med Komatsu och Olofsfors

När Komatsu Forest och Olofsfors berättar om sin resa ur finanskrisen blir det lapp på luckan. Inte en stol är ledig under frukostträffen Morgonpasset.

Komatsu Forest
och
Olofsfors
drabbades, precis som andra företag, hårt av finanskrisen. Olofsfors fick se sin produktion gå ner till 15 procent av det normala och och orderingången till Komatsu Forest dök på samma sätt.

– Det var som att vi gick in i en vägg i augusti 2008, berättar Göran Nyberg,  marknadschef på Olofsfors.

Göran Nyberg, marknadschef Olofsfors, och Jonas Jonsson, platschef Komatsu Forest, tillsammans med Umeå kommuns näringslivschef Roland Carlsson på frukostmötet om vägen ur finanskrisen. 

Göran Nyberg, marknadschef Olofsfors, och Jonas Jonsson, platschef Komatsu Forest, tillsammans med Umeå kommuns näringslivschef Roland Carlsson på frukostmötet om vägen ur finanskrisen.

Tillsammans med Jonas Jonsson, platschef på Komatsu Forest, gästade Göran Nyberg
Morgonpasset på Rex. En gång i månaden arrangeras näringslivsträffen Morgonpasset med frukost av Umeå kommuns Näringslivsservice och Västerbottens Handelskammare och aldrig tidigare har man tagit emot så många frukostgäster. Intresset för de två företagen Komatsu Forest som tillverkar skogsmaskiner och Olofsfors med vägstål och hjulband i produktionen är mycket stort.

Budskapet från både Jonas Jonsson och Göran Nyberg var samstämmigt. Efter en mycket tuff period ser man nu en ljusning och blickar framåt med försiktig positiv optimism. Orderingången pekar uppåt igen och framtidstron kommer åter.

I framtidstron ingår att också spana mot vad ny digital teknik kan innebära för företagens produktion. Komatsu Forest har till exempel samverkansprojekt med Umeå universitet och Oryx simulations. Det handlar då om bland annat
smart kranstyrning
och om 
virtuella 3D-simulationer
som utbildningsplattformar för maskinförarna.

Vad gäller Olofsfors berättade Göran Nyberg att man nu tittar på e-handelslösningar, vilket kan ses som en spännande utveckling för ett företag som blickar tillbaka på traditioner som går nästan 250 år tillbaka. Men historia går självfallet inte leva på och ett företag som vill överleva måste också titta på nya affärsmodeller inför framtiden.

Nästa Morgonpasset arrangeras 5 mars. 

Morgonpasset i Umeå 

Fullt i lokalen blev det på Morgonpasset när många vill lyssna till Komatsu Forest och Olofsfors.

Text och foto: Mikael Hansson