Startupbolags idéer är lika fiffiga som olika. På Umeå Tech Arena 28 november tävlar flera från Uminova innovation på scenen. Bilden är från ett tidigare tillfälle.

Uppfinningsrika startups tävlar på Umeå Tech Arena

Skogsmätning med telefonen och mobila vätgasstationer. Startupidéer är lika fiffiga som olika. På Umeå Tech Arena tävlar flera på scenen.

Umeå Tech Arena är en chans att träffa innovativa och drivna startupbolag som löser problem och utmaningar för vanligt folk och samhället. För deltagarna i Uminova Innovations Startupprogram är eventet grand finale. Då pitchtävlar de med chans att vinna stipendier från Nordea. Bland affärsidéerna finns exempelvis fiffiga idéer rörande storstadspendling, en resetoalett för rullstolsburna, en innovation för att upptäcka läckande rör och ljudmiljöer i kontorslandskap. Deltagarna får två minuter på sig för att presentera sin affärsidé. En panel med investerare ger omedelbar feedback, men prispallen avgörs av en handplockad jury.

– Den här typen av korta presentationer, eller pitcher som de kallas, är jättebra träning för nya entreprenörer eftersom de ofta ställs inför utmaningen att övertyga en möjlig investerare, samarbetspart eller kund på mycket kort tid, menar Maria Olofsson, verksamhetschef på Uminova Innovation.

Trädmätning och portabla vätgasstationer

Senare på kvällen ska några startups som kommit en bit längre pitchtävla och då med publiken som jury. Bland annat startupbolaget Arboreal som med ny teknik förenklar skogsägares trädmätning genom en kombination av Augmented Reality och mobil teknik. Målsättningen är att skogsägare över hela världen ska kunna och vilja använda tekniken.

– Det känns jätteroligt att vara med och presentera sin ide och få möjlighet att få feedback från några av regionens skarpaste hjärnor. Jag hoppas att publiken ska förstå att AR-teknik kan användas till mer än roliga filter i Snapchat och vill skapa en förväntan på den nära förestående lansering av vår trädmätarapp, säger Johan Ekenstedt, grundare av Arboreal

Startupbolaget Oazer pitchar också. Oazer utvecklar mobila stationer för vätgas som gör det möjligt för fler att välja ett utsläppsfritt drivmedel.

Umeå Tech Arena är Uminova Innovations mötesplats för alla tokiga i ny teknik och innovationer. Onsdag den 28 november gör vi en djupdykning i teknologin bakom blockchain som spås kunna revolutionera de flesta större branscher. Vi benar också ut 5G – nästa generations mobilteknologi som Umeå är först i landet att testa.

Umeå Tech Arena äger rum på Norrlandsoperan kl. 16-22 den 28 november och är gratis.

Umeå Tech Arena

Umeå Tech Arena arrangeras på Norrlandsoperan den 28 november.