PP3 om indiespel
Programmet PP3 granskar indiespel med hjälp av speljournalisten Michael Gill från Umeå.

Uppskattad färd med simulator

Oryx Simulations var målet för Dataföreningens senaste företagsbesök. Självfallet fick man då pröva de simulatorer för träning av förare av tunga arbetsfordon som Oryx tillverkar.

Det var lite som att bli barn på nytt. När Dataföreningen i Umeå gästade Oryx Simulations ingick en mycket uppskattad testkörning av de träningssimulatorer som Oryx tagit fram för utbildning av maskinförare som arbetar med grävare, dumprar och skogsskördare.

En av de som passade på att testköra maskinerna var Gunnar Skoglund som till vardags arbetar på Umeå kommun IT. Med säker hand styrde han en lastbilssimulator som är tänkt att fungera som en resurs för skolor, företag och andra entreprenörer som vill utbilda sina elever eller personal i en säker, miljövänlig och trivsam utbildningsmiljö till mycket låg kostnad.

– Det är intressant att se verksamheten ute på företag på detta sätt. Vi jobbar ju till vardags annars med så olika saker, förklarar Gunnar Skoglund.

Nästa träff för Dataföreningens medlemmar äger rum den 4 december då man gör ett
företagsbesök hos Umeå Taxi
för att få en inblick i hur ny teknik används inom branschen för att kommunicera, styra trafik och ta betalt. Umeå Taxi blev för övrigt uppmärksammat i samband med Umeågalan 2012 då ägarna bakom bolaget, Bernth & Ingrid Nygren Holding AB, fick ta emot Umeå kommuns Företagspris 2012.

Dataföreningen besöker Oryx

Dataföreningens ordförande Jan Olofsson prövar gräva grus i en av Oryx Simulations träningsmaskiner. Andreas Lind ger instruktioner.

Dataföreningen besöker Oryx

Tore Ericsson i koncentration bakom ratten. Håkan Fors Nilsson från Oryx leder övningen.

Text och foto: Mikael Hansson