Det är klart att det kan finns en oro och risk att jag ska hamna i utbrändhet igen men jag vill vara positiv och se framåt. Jag har lärt mig mycket av utbrändheten, säger Oskar Jonsson.
Det är klart att det kan finns en oro och risk att jag ska hamna i utbrändhet igen men jag vill vara positiv och se framåt. Jag har lärt mig mycket av utbrändheten, säger Oskar Jonsson.

Utbrändhet gav nya perspektiv

Konkursen slog hårt. Oskar blev utbränd och sjukskriven. Men nu är han tillbaka, med nytt driv, i ett företag med kunder i flera länder.

Startup-entreprenörens resa är sällan spikrak. Ofta liknar den mer ett krokigt häcklopp som går upp och ner, framåt och bakåt och i loopar. Uminova Innovation har fångat in det i sin nya devis: Orak väg, alltid framåt.

Oskar Jonsson, medgrundare av startup-bolaget Prediktera, vet av egen erfarenhet vad det handlar om. Han kan berätta om ljusa dagar då livet som entreprenör är på topp, men också om stunder som präglats av tuffa motgångar, till och med att vara utbränd.

 

Jag är mera närvarande idag.

Oskar Jonsson

 

Internationella affärer

Men låt oss börja i nuet och konstatera att i år, 2018, går affärerna lysande. Oskar Jonsson är medgrundare till företaget Prediktera med kunder i många länder.

– Med Prediktera har vi en färdig mjukvara för kemisk bildanalys som vi får mycket positiv respons på. Vi har snabbt tagit oss ut på en internationell bana med affärer i såväl USA och Europa som Sydafrika, säger Oskar Jonsson.

– Vi har dessutom fått bra hjälp från Uminova Innovation och affärsutvecklaren Peter Bäckström. Det har gett oss en strategi, ett sälj och en affärsplan som håller. Dessutom har vi fått en skuggstyrelse, vilket är värdefullt, berättar Oskar Jonsson.

Allt är på topp, med andra ord, men det har inte alltid varit så. För precis som många andra startup-entreprenörer har Oskar Jonsson även fått känna av när det blåser styv kuling och hård motvind.

Startade bolag som 24-åring

Redan som 24-åring startade Oskar 2002 sitt första bolag, Umbio. Det unika med Umbios teknik var en kemisk bildanalys som kunde se produkters ”osynliga” kemiska egenskaper i realtid. Umbios lösning innebar att livsmedelstillverkare kunde kvalitetssäkra sina produkter på ett effektivare sätt och att kriminaltekniklaboratorier avsevärt kunde förkorta sina analystider.

Tekniken var efterfrågad, Umbio växte till elva anställda och vann Metro Tech Challenge 2009 bland 53 nominerade inkubatorföretag i Sverige. Men bara några år senare, 2014, höll det inte längre utan bolaget gick i konkurs. Inte för att tekniken var dålig, utan mer för att den maskin och kamera som Umbio utvecklat inte passade marknaden.

Tappade kontrollen

För Oskar Jonsson blev konkursen ett hårt slag.

– Jag tappade kontrollen, blev utbränd och sjukskriven i ett och ett halvt år, berättar Oskar Jonsson.

– Jag hade lagt ner så mycket energi och kraft i bolaget. Jag identifierade mig med det. Så när bolaget gick dåligt blev jag själv låg, säger Oskar.

Motgången med företaget satte sig i Oskars kropp. Han fick yrsel, blev fysiskt illamående, och det slutade med att han en dag ramlade ihop på jobbet.

– Det var en tuff återhämtning efter det. Jag var tvungen att släppa identifikationen med bolaget och se att jag duger som jag är.

Konkursen blev även en smäll för privatekonomin eftersom Oskar gått in med egna pengar i bolaget.

– Jag har lyckats lösa bort en del, men pengarna som jag satsade har försvunnit, berättar han.

Hittat tillbaka

Men idag är Oskar Jonsson tillbaka och har hittat igen sitt gamla driv. Efter en lång sjukskrivning har han byggt upp startup-företaget Prediktera tillsammans med Andreas Vidman, vd. Samma smarta teknik för kemisk bildanalys som Umbio byggde på ligger nu som grund för den mjukvara som Prediktera lyckats nå ut internationellt med. Men fokus idag ligger enbart på utveckling av mjukvara. Att utveckla hårdvara, som på Umbio-tiden, har Oskar och hans partner valt bort.

Erfarenheterna från Umbio-tiden har gjort att det nya bolaget har större förutsättningar att lyckas, det är Oskar Jonsson övertygad om.

Har växt av motgången

– Det är så klart lite av en revansch att komma tillbaka med den teknik och mjukvara som jag tror på. Nu har vi inga lån i företaget och vi växer organiskt. Det ser mycket ljust ut.

– Själv har jag också en annan inställning idag, jag är mer avslappnad som person. Jag har växt av den där motgången, fått en insikt som jag inte hade förut, säger Oskar Jonsson.

– Jag använder mig också av mindfulness och meditation. Det har hjälpt mycket för vila och återhämtning, konstaterar Oskar Jonsson.

Orak väg framåt

– Det är klart att det kan finns en oro och risk att jag ska hamna i utbrändhet igen men jag vill vara positiv och se framåt. Jag har lärt mig mycket av att vara utbränd. Är mera medveten och närvarande idag och ser signalerna tydligare när det är dags för vila och återhämtning, säger Oskar Jonsson.

Närmast väntar en resa till Frankrike där en ny kund väntar. Den oraka vägen har trots allt visat sig leda framåt.