Creative Summit 2015
Lucy McRae, känd för att bland annat skapat Robyns futuristiska look kring plattan BodyTalk, föreläste på Creative Summit 2015.

Våga förändring eller dö

Creative Summit i Skellefteå satsar på förändring. Konferensen har skalat ner och antagit en ny skepnad. Jan Bidner rapporterar.

Mycket skiljde sig från tidigare när Creative Summit gick av stapeln för åttonde året i rad. Från att ha hyst omkring 500 gäster och flera föreläsare på Nordanå under två dagar, har arrangemanget, som hyllats av kreativt folk världen över, krympt till att omfatta betydligt mer beskedliga 100 gäster och ett fåtal workshops under en och samma eftermiddag.

Enligt Peter Mandalh, en av arrangörerna, beror konferensens nya upplägg inte på att intresset för den svalnat.

– Nej, inte alls. Det har snarare vuxit från år till år. Men efter att ha gjort det här i stort sett enligt samma upplägg i sju år kände vi att antingen ändrar vi helt eller så lägger vi ner. Vi tror att Creative Summit tjänar på att koncentreras och vi ville skapa en konferens som ännu tydligare satsar på kvalitet framför kvantitet – att besökarna ännu mer skulle känna sig berikade, säger Peter Mandalh.

Creative Summit 2015
Jan Bidner och Anna Granlund från Umeå Creative Industry Association och Malin Björklund från Plakat fanns på plats under Creative Summit.

Jan Bidner rapporterar:

På plats under Creative Summit fanns Jan Bidner, Sogeti, och Anna Granlund, båda med i Umeå Creative Industriy Organisation. Här är Jan Bidners rapport för Infotech Umeå.

Creative Summit som anordnas av Skellefteåbyrån .WDO hade i år antagit en ny skepnad. Efter att kört på i samma hjulspår sedan 2009 så ville man efter förra året förändra det klassiska föreläsningsformatet. Förändring var också temat för årets event som ägde rum i nya lokalen Brygg. En av arrangörerna förklarade i invigningstalet att man låtit det gamla Creative Summit dö och att det nu återfötts inte som en fågel fenix utan som ett nyfött barn.

Deltagarna kom främst från Skellefteå och Umeå men även tillresta från övriga landet och Norden. Creative Summit har jobbat upp ett rykte som en inspirerande sammankomst för kreativa och digitala näringar med inspirerande världsnamn på talarlistan.

Med temat "Change or Die" ville man i år fokusera på behovet av responsivitet i organisationer, hos individen och även den hastighet med vilken det digitala landskapet utvecklas och förändras. Man hade inriktat årets event mer på workshops än traditionella föreläsningar. Förväntan på deltagarnas egna insatser var också högre än tidigare år. Det fanns en smått nervös och vaken stämning bland deltagarna just därför. När alla förväntas bidra så är det svårare att luta sig tillbaka. #CRESUM15 hade också minimerat deltagarantalet till 100 för att skapa ett mer intimt och exklusivt evenemang men även för att bereda mer utrymme för intim dialog och interaktivietet.

Hud, hår och kroppsvätskor

Lucy McRae, känd för att bland annat skapat Robyns futuristiska look kring plattan BodyTalk, inledde med en inspirerande bildorgie där hon berättade om sin resa och om kampen att hitta en identitet och en titel för sig själv och det hon gör. Utmaningen i att låta sig definieras när en hela tiden vill förnya sig.

Hon berättade om hur svårt det var att hitta en titel som passade det hon gjorde. Utbildad i klassisk balett och inredningsdesign kallar hon sig idag för science-fiction konstnär, regissör och kroppsarkitekt. Det senare en rätt träffande titel för någon som jobbar med hud, hår, kroppsvätskor, ätlig parfym och "kroppsliga membran". Hon är idag en välrenommerad och efterfrågad konstnär och fotograf som jobbat med både NASA och Philips Design. Vägen dit har, som en kan ana, inte varit helt spikrak. Lucy får förkroppsliga den adaptiva men ändå självständiga och egensinniga entreprenören.

När vi delar upp oss i grupper för de tre workshops som står på agendan så får vi i tur och ordning prova på praktisk organisationsförändring, öva oss i teaterimprovisation och även jobba med våra egna "stinkande fiskar" och reflektera över våra val och personliga förändringsbehov.

Det är teatergruppen Unghästen som lär oss improvisera och vi får börja med att sätta upp tre hjälpsamma regler både för dagen och för att lyckas i arbetslivet: Lyssna, bejaka och våga misslyckas. I grupp och par får vi öva oss på att improvisera i enkla dramaövningar. Lärorikt och tankeväckande. Speciellt i relation till tänket runt adaptiva och responsiva organisationer.

Creative Summit 2015
Vladimir Pick leder deltagarna i en övning som handlar om kaos och ordning.

Organisationer i förändring

Vladimir Pick från New York-baserade företaget Undercurrent, har jobbat med att utveckla både Pepsi och General Electronics för att klara förändringar. För dagen kör han en komprimerad 10-minutersföreläsning om responsiva organisationer och hur vi behöver anpassa oss: inte genom att försöka styra upp och leda utan genom att utnyttja den potential som finns i självorganiserande och komplexa system där alla tar ansvar och kommunicerar.

Han visar bilder på myror och andra organiska system och pratar om vad som funkar: mening före vinst, nätverkande före stuprör, angelägenhet före planering, anpassningsförmåga före effektivitet, förverkligande före kontroll, transparens före avskildhet. Alla dessa delar, menar han, är recept för framgång för dagens och framtidens moderna företag. Han pratar om att det finns en medelväg mellan Kaos och Hierarki som han kallar Quirky.

Workshopdeltagarna får själva prova det genom att göra en samarbetsövning som går ut på att skicka bollar genom rummet på ett så smart och effektivt sätt som möjligt. Vi får prova att uppskatta hur effektiva vi kan vara och hur transparenta och kommunikativa. Och framförallt hur anpassningsbara till plötsliga förändringar.

Finns ditt jobb kvar?

Sveinung Skaalnes från Hyper Island, Stockholm, pratade med oss om utmaningen att hänga med i en värld som förändras allt snabbare, och hur vi tror att vår egen bransch kommer att se ut om några år. För vissa yrkesgrupper ser det nattsvart ut enligt detta test,
kolla själv om ditt jobb kommer att finnas kvar i framtiden!

En bubblande inspirerande dag som dokumenterades av den sobert retrodesignade fotografilådan #edvinpod som skrev ut alla bilder som instagrammades med taggen #cresum15. Kvällen avslutades med en middagsbuffet där deltagarna fick möjlighet att mingla med talarna och workshophållarna eller bara utbyta tankar och reflektioner från dagen. Sandra Mosh gnuggade vax i DJ-båset inpå småtimmarna för de hugade. Vi är tillbaka nästa år igen för en injektion av inspirerande föreläsningar och workshops. Heja Skellefteå!

Text: Jan Bidner, Foto: Jan Bidner och Creative Summit