Komikern och skådespelaren Robert Gustafsson, utsedd till Världens roligaste man av svenska folket, höll ett mycket uppskattat inspirationstal under IT-mässan House inför 400 deltagare.
Komikern och skådespelaren Robert Gustafsson, utsedd till Världens roligaste man av svenska folket, höll ett mycket uppskattat inspirationstal under IT-mässan House inför 400 deltagare.

”Världens roligaste man” inspirerade på IT-mässa

Våga öppna dina dörrar, var komikern Robert Gustafssons budskap när han gästade IT-mässan House. Rekordmånga besökare hade sökt sig till Nolia i Umeå.

Vad har komikern Robert Gustafsson och Pippi Långstrump gemensamt? Ja, båda fanns med när årets IT-mässa House gick av stapeln på Nolia i Umeå. Rekordmånga utställare, 35 stycken, och nära 400 personer på plats, trycket har aldrig varit så stort på denna mässa som arrangerades för sjätte året i följd.

Mitt i vimlet i en paus mellan seminarierna fångar Infotech Umeå in Niklas Tiger, vd, och Joan Kinnunen, konsultchef, båda från Hi5, som tillsammans med Office och Upkeeper arrangerar dagen.

Båda är mycket nöjda med samarbetet med alla utställare och de sammanlagt 25 olika seminarierna inom bland annat teknikutveckling, artificiell intelligens, internet of things, ledarskap, nätverk, säkerhet och hur organisationer kan samarbeta smartare.

Hög klass på seminarierna, menar Niklas Tiger och Joan Kinnunen, men kanske allra mest nöjda är de med att ha lyckats locka skådespelaren och komikern Robert Gustafsson som inspirationstalare.

Inspirerande föreläsning

Robert Gustafsson, som utsetts till ”Världens roligaste man” av svenska folket, höll sin föreläsning Från vaggan till deadline som handlar om att våga och att tro på sig själv. Robert Gustafsson berättade om sin egen uppväxt och resa, om att våga öppna den dörr som verkar stängd, och våga gå igenom den och se vad som väntar på andra sidan.

– Vi tar emot besökare från hela landet, från Mälardalen i söder till Kiruna i norr. Det känns såklart jätteroligt att vi kan erbjuda detta när så många reser hit till Umeå för att delta, säger Niklas Tiger, som lite senare överraskades av Robert Gustafsson med en hyllning inför 50-årsdagen.

Startup-entreprenör byggde nätverk


Startup-entreprenören Raphaela Bieber Bardt deltog på House för att hämta inspiration. Här tillsammans med Daniel Olofsson, systemutvecklare Hi5. 

Raphaela Bieber Bardt är en av deltagarna på House. Hösten 2017 var hon med i Uminova Innovations startup-program och i december vann hon den pitchtävling som avslutade programmet. Nu har hon kommit till House för att få höra mer om ny teknik och affärsmodeller.

– Jag har precis diskuterat med en person här om en produkt som han utvecklat och alla juridiska och affärsmässiga val kring den. Att komma hit ger ett bra nätverk och ett värdefullt utbyte, säger Raphaela Bieber Bardt, som till vardags arbetar på Tensaii.

Pippi på lösningsfokus

Ett av seminarierna under dagen håller Niklas Tiger och Joan Kinnunen tillsammans. Deras ämne lösningsfokus lockar många, det är fullsatt i lokalen. Lösningsfokus handlar om att se möjligheterna, inte problemen, och det är här som Pippi Långstrump kommer in. Fast egentligen är det Joan Kinnunen som klätt ut sig till Pippi för att förklara vad lösningsfokus är.

– Pippi lär oss att se möjligheterna istället för problemen oavsett om det är en ny server, en ny systemlösning eller något annat, säger Joan Kinnunen.


Joan Kinnunen, konsultchef på Hi5, tog Pippi Långstrump till hjälp för att förklara hur lösningsfokus kan bidra till att utveckla verksamheten.

Kanske kan Pippi Långstrump-liknelsen verka lite skämtsam men bakom den ostyriga peruken och Pippi-kläderna finns ett djupt allvar om hur lösningsfokus kan användas i direkt IT-verksamhet och hjälpa företag och organisationer att utveckla sitt förändringsarbete.

– Vi jobbar med bredden hela tiden på House. Det ska vara från den djupaste tekniken till det som har med organisationsutveckling och ledarskap att göra, säger Niklas Tiger.

Arrangören bakom mässan är bland annat IT-företaget Hi5 som utsågs till årets Digitala Gasell i norra Sverige år 2016. Företaget etablerades i Umeå år 2001 och har sedan dess haft fortsatt tillväxt. I dagsläget har Hi5 kontor i både Umeå och Luleå med snart sammanlagt 60 medarbetare. Office och Upkeeper ingår också i arrangörsgruppen.


Fullt hus bland utställarna på House.

 


Närkontakt bland utställarna.

 


Både unga och äldre syntes bland deltagarna.

 


Dagen avslutades med att Niklas Tiger, vd Hi5, till vänster, överraskades av Robert Gustafsson med en hälsning inför 50-årsdagen.