Niclas Lockner och Alexander Sehlin.
Niclas Lockner och Alexander Sehlin vid Cinnober i Umeå har nyligen varit med om två mycket stora driftsättningar av finansiella system, ett i Sydney och ett i London.

Världsklass när Cinnober lanserar dubbla börssystem

Inom loppet av bara en vecka släppte Cinnober två världsledande system för finansiell global handel, ett i Sydney och ett i London.

Inom loppet av en dryg vecka i mars 2017 släppte Cinnober, med kontor i Umeå och Stockholm, inte bara ett utan två stora system för finansiell handel. Det handlar om projekt i världsklass som Cinnobers utvecklare i Umeå och Stockholm byggt.

Det ena är ett helt nytt mjukvarusystem för ASX-börsen i Sydney, en av världens 15 största som hanterar finanshandel för över 30 miljarder kronor varje dag.

Men inte nog med det. Bara någon vecka senare sjösattes ett helt nytt system för Londons metallvarubörs där en stor del av världens handel med aluminium, koppar, bly, tenn, nickel och andra metaller hanteras.

– Det stämmer, vi har haft två stora driftsättningar inom loppet av en tvåveckorsperiod, säger Alexander Sehlin, projektledare på Cinnobers kontor i Umeå.

Flaggskeppsprojekt
ASX-börsen i Sydney kan räknas som ett av Cinnobers största flaggskeppsprojekt genom åren, inte minst eftersom den tillhör en av världens största börser.

– Vår lansering var fenomenalt stabil, det blev en helt smärtfri övergång från den version som de kört i 15, 20 år, berättar Alexander Sehlin.

Komplikationer på vägen
Men det var inte utan komplikationer som utvecklingsarbetet gick igenom. Den ursprungliga planen var att under 2016 byta ut Sydneybörsens två parallella tradingsystem mot ett enda system som ska klara både låglatens-handel för aktiebörsen och den mer komplicerade derivathandeln.

Men under slutet av 2015 upptäcktes att den första versionen av systemet inte stämde överens med lagstiftning i Australien, något som vare sig Cinnober eller ASX-börsens ansvariga kunnat förutse.

Julen blev inställd
– Dagen före julafton 2015 kallades vi till ett panikmöte. Vi insåg snabbt att det här skulle ta lång tid att lösa. Julen blev inställd, framför allt för våra utvecklare Niclas Lockner och Martin Berglund, säger Alexander med ett skratt så här efteråt.

Ett team med just Niclas Lockner och Martin Berglund från Umeåkontoret och Hannes Edvardsson, arkitekt, från Cinnober i Stockholm fick därmed backa bandet och ta sig an en tuff utmaning.

– Vi fick börja om från början. Men det kändes aldrig som att vi inte skulle lyckas, frågan var bara hur lång tid det skulle ta att gå i hamn med det, säger Niclas Lockner.

Två projekt i hamn
Nu, ett år senare, kan projektet äntligen bockas av. I mars lanserades den mer avancerade delen av systemet för derivathandeln.

– Det hände mycket i mars. För samtidigt som vi gick live i Australien uppdaterades vår mjukvaruversion för Londons metallbörs, säger Alexander Sehlin.

Med två så stora lanseringar i hamn är det läge för att fira, något som Cinnober kommer att göra i slutet av april.

– Det känns fantastiskt bra. Vi har arbetat hårt under lång tid med båda systemen. Nu är de live och snurrar varje dag, de lever upp till alla förväntningar, säger Niclas Lockner.

– I slutet av april flyger vi ner från Umeå till teamet i Stockholm för att fira mer ordentligt tillsammans, berättar Niclas Lockner.

Nya projekt väntar
Men något utdraget firande blir det inte. Nya projekt står och väntar. I London ska en helt ny börs för handel med ädelmetaller lanseras i juni, LME Precious. Och i Sydney väntar systemet som hanterar aktiehandeln att släppas.

– Men vi vet i alla fall att vi klarar av att hantera så här stora projekt. Vi lyckades bygga två börssystem på den tid vi tänkte oss, även om det inte riktigt blev i den ordning vi planerat, säger Alexander Sehlin, mycket nöjd över att två så stora lanseringar lanserats inom loppet av en dryg vecka.