Torbjörn Hornliden, Umecon, hälsar Javautvecklaren Venkat Subramaniam välkommen till Umeå igen.
Torbjörn Hornliden, Umecon, hälsar Javautvecklaren Venkat Subramaniam välkommen till Umeå igen.

Världsutvecklare i Java till Umeå

”Som om Messi skulle spela fotboll här!”. Världsledande Javautvecklaren Venkat Subramaniam håller kurs i veckan för IT-proffs i Umeå.

I dagarna gästas Umeå av ett världsnamn inom Javautveckling. Det är Venkat Subramaniam som är ute på en två månaders turné i världen och Umeå är en av de platser i Europa där han stannar till. Det är inte första gång denna internationellt mycket efterfrågade utvecklare är i Umeå, genom ideella nätverket UmeJug, Umeå Java User Group, och företagen Umecon med dotterbolaget Lexicon har han vid flera tillfällen mött utvecklare i Umeå. Denna gång är det Umecon som tillsammans med Lexicon bjudit in honom till en veckas intensivkurs för 23 av Umeås utvecklare.

– Det är absolut ett nöje att komma till Umeå, att få hjälpa utvecklarna här och att jag själv får lära av dem. Här i Umeå har de varit mycket aktiva under labben, säger Venkat Subramaniam på onsdag kväll innan han ger en föreläsning på Elite Mimer Hotell i samband med att Umecon firar tio år som företag.

Under föreläsningen för ett 60-tal inbjudna gäster står Venkat Subramaniam för en forsande snabb livekodning om Java idiom med det underliggande budskapet att aldrig skriva kod mer komplicerad än vad den behöver vara.

Fler går mot full stack

Fokus under veckokursen han håller i Umeå ligger på front end-utveckling.

– Många som tidigare fokuserat på ett språk eller en teknologi har börjat inse att världen är mångfaldig. Så många går mot full stack, förklarar Venkat Subramaniam.

En full stack-utvecklare behärskar flera olika programmeringsspråk, tekniker, ramverk och utvecklingsmetoder, något som blivit allt mer efterfrågat de senaste åren.

– Styrkan hos goda utvecklare handlar om vad de kan omfamna och anpassa sig till. Det är också vad jag ser hos utvecklarna här i Umeå, säger Venkat Subramaniam.

– Det är redan mycket duktiga i vad de gör, men inte minst är de duktiga på att omfamna nya idéer, berömmer Venkat Subramaniam de 23 utvecklare som följer hans kurs under veckan i Umeå.

Messi på fotbollsplan

Torbjörn Hornliden, arrangör för besöket och vd för Umecon och ansvarig för Lexicons utbildningar i Umeå, menar att Venkat Subramaniams deltagande i Umeå är som om Lionel Messi, en av världens bästa fotbollsspelare, skulle delta i en match på Gammliavallen. Det är en världsartist i Java som är här hela veckan.

– Han är i framkant, han ser vad som ska komma och det är fantastiskt att vi kan höja kompetensen hos Umeås IT-proffs på det här sättet. Venkat är så heltäckande från back end till front end, vilket är viktigt när allt fler går mot full stack. Det är nästan så att han har skrivit en kursbok innan någon har uppfunnit språket, säger Torbjörn Hornliden.

– Jämför vi med fotboll så är han Messi. Vi har varit på flera av de största Javakonferenserna som JavaOne i San Francisco, och han har ingen motsvarighet, konstaterar Torbjörn Hornliden.

Prisbelönt utvecklare

Att likna en Javautvecklare vid en av världens absolut bästa fotbollsspelare låter kanske lite väl frejdigt, men faktum är att ytterst få i världen kan mäta sig med den kunskap och erfarenhet som Venkat Subramaniam har inom javautveckling.

Venkat Subramaniam är en prisbelönt författare, grundare av Agile Developer, och utbildningsplatsen Agile Learner. Han har utbildat och föreläst för tusentals mjukvaruutvecklare i USA, Kanada, Europa och Asien, och bjuds regelbundet in som talare vid internationella konferenser. Han har också hyllats med JavaOne Rock Star Award, som en av de mest populära föreläsarna på JavaOne, konferensen som rankas som den främsta Javakonferensen i världen.

Venkat Subramanim är mycket tillgänglig på internet med många inspelade filmer från föreläsningar och skriftliga genomgångar. För den som vill veta mer om vad Venkat Subramaniam tog upp under sin föreläsning finns hans serie Java 8 idioms på IBM developerWorks.