Unn Swanström
Unn Swanströnm betonar att mångfald och mångkultur är en nödvändighet i teknikutveckling.

Var tog mensen vägen?

Att utveckla en hälsoapp utan att ta hänsyn till mensen, visar brist på mångfald inom teknikutveckling, menar Unn Swanström när hon inleder Agile Exchange i Umeå.

– När Apple lanserade en hälsotrackare var mens den enda hälsodata som inte fanns med. Däremot trackade de hur mycket koppar vi får i oss av maten, säger Unn Swanström när hon inleder Agile Exchange 2016 i Umeå.

– Den första datan i kroppen som hälften av befolkningen först lär sig tracka är mensen. Den påverkar ju alla. Är den sen kanske vi ska ha barn, fortsätter Unn Swanström och skakar på huvudet åt de val av data som Apple gjorde.

Unn Swanström är Årets IT-kvinna och arbetar som UX-designer, nu senast med Expressens mobila kanaler. Även om hon kommer från Växjö så är Umeå välbekant för henne. I fem år läste hon vid Umeå universitet till civilingenjör i interaktionsdesign. Det var fem år som kom att prägla henne mycket i sitt yrkesval, konstaterar hon.

Mångfald och teknikutveckling
Nu är hon tillbaka för att tala om teknikutveckling och en av hennes käpphästar är mångkultur och mångfald.

– I användartest måste vi våga ta steg utanför vår komfortzon och våga träffa våra användare på riktigt. Inte bara de som råkar vara våra trevliga kompisar, slår hon fast.

Mångkultur är därför viktigt för att bygga bättre teknikprodukter. Det ger helt enkelt fler infallsvinklar.

– Det kommer att leda till bättre lösningar och fler utmanande idéer, säger Unn Swanström till det 70-tal utvecklare som deltar på Agile Exchange 2016.

Mångfald och rekrytering
Mångfald måste även prägla rekryteringar, menar hon.

– Vi jobbar i en bransch där rekrytering ofta sker genom våra nätverk, bland folk vi känner. Men folk i ens eget nätverk tenderar att vara lika en själv. Det leder till en homogen grupp om vi inte aktivt letar efter vilka som kan komplettera vårt team.

Lösningen då? Ja, Unn pekar på att första steget är att vilja förändras. Steg två är att ta reda på vad som kan göras för att förändras. Och sedan våga börja förändra.

Själv står Unn Swanström inför egna förändringar. Hon berättar att hon precis fått nytt jobb och ska börja som UX-designer på tidningen Mic i USA. Det innebär att hon kommer att pendla mellan New York och Stockholm en intensiv period framöver.

– Inte minst blir det spännande att få vara med om det amerikanska presidentvalet nu i höst, säger hon med förväntan i rösten.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 29 april, 2016Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

29 april, 2016