Jenny Eklund och Annakarin Nyberg
Jenny Eklund, företagare, och Annakarin Nyberg, lärare, tillsammans med några av studenterna på kursen Digitalt entreprenörskap. Från vänster: Samuel Olsson, David Persson, Lisa Mörtsell, Fanny Routavaara, Simon Nordsvahn och Sofia Ytell.

Värvar fler till it-jobb

Att it-branschen behöver fler medarbetare är känt sedan länge. Nu ger sig flera it-företag ut bland niondeklassare för att tipsa dem om gymnasieval som kan leda till jobb inom it-området.

När föräldrar och elever nyligen besökte Minervaskolan gymnasium i Umeå möttes de inte bara av skolans personal och elever. Där fanns även Mia Peterson från Tieto och Jenny Österlund, Acino, som berättade för de blivande gymnasieeleverna om utbildningsval som kan leda till it-jobb.

Under flera år har it-företag i Umeå på detta sätt tillsammans med Näringslivsservice vid Umeå kommun träffat niondeklassare som står inför sina gymnasieval.

– Vi måste fånga dem tidigt. Det är redan här som de måste välja naturvetenskap eller teknik, säger Mia Peterson och delar ut ännu en broschyr till elever som strömmar förbi bordet där Mia står tillsammans med Jenny Österlund.

Förhoppningen är att fler elever ska upptäcka det stora behov it-företagen har av nya medarbetare och inspirerade av det välja utbildning som kan ge rätt väg in mot universitetet för en framtida anställning inom it-branschen.

Text och foto: Mikael Hansson