Bredband i Västerbotten
Utbyggnad av Bredband med fiber i marken har gett stora delar av Västerbotten bra uppkoppling mot internet. Men några kommuner halkar efter.

Västerbotten har Sveriges snabbaste bredband, men fördelningen är ojämn

Västerbotten har Sveriges snabbaste bredband och Umeå, Skellefteå och Vännäs ligger på topplistan över andel invånare som har minst 100 Mbit/s i sin uppkoppling. Men fördelningen är ojämn inom länet.

Nu kommer siffror från Post och Telestyrelsen som visar att bredbandsutbyggnaden i Västerbotten är Sveriges största. Enligt statistik från Post och Telestyrelsen toppar Västerbotten länsligan i Sverige över andel invånare som har snabbt bredband, i detta fall minst 100 Mbit/s.

På kommunlistan över andel invånare med snabbt bredband tar Umeå (84 %), Skellefteå (81 %) och Vännäs (79 %) en fjärde, femte och sjätte plats, strax efter Solna, Sundbyberg och Stockholm. Siffrorna kan utläsas ur
PTS Bredbandskartan.

Men även om Västerbotten toppar listan så är fördelningen inom länet ojämn. Flera kommuner halkar efter i bredbandsutbyggnaden. Sämst till ligger Dorotea kommun där endast 23 procent av invånarna har 100 Mbit/s eller mer. Vilhelmina med 32 procent och Sorsele 44 procent ligger också lågt.

Umeå 84 %
Skellefteå  81 %
Vännäs 79 %
Lycksele 75 %
Malå  74 %
Vindeln 67 %
Norsjö 65 %
Nordmaling 56 %
Storuman 55 %
Åsele 51 %
Bjurholm 50 %
Robertsfors 50 %
Sorsele 44 %
Vilhelmina 32 %
Dorotea 23 %

Läs mer om
statistiken på Post och Telestyrelsen.

Se Bredbandskartan från PTS

Läs även
Här ska du bo om du vill surfa snabbt
(Computer Sweden)

Västerbottensföretag leder bredbandsutbyggnad

InfoTech Umeå i flera artiklar tagit upp frågan om bredband i länet. Här finns ett flertal företag som ligger långt fram inom bredbandsutbyggnad. Umeå Energi med dotterbolaget ume.net har vunnit priser för sina kampanjer om snabbt bredband, Data Ductus i Skellefteå levererade bredbandslösning till Västmanland för katastrofinsatsen vid den stora skogsbranden 2014, bredbandsoperatören T3 i Umeå har hyllats som snabbväxande företag, bland annat med Gasell-priset, och Umeåföretaget COS Systems levererar bredbandslösningar till såväl USA som Sydafrika.

Ojämn fördelning i Västerbotten

Men samtidigt visar statistiken från PTS att det finns vita fläckar i Västerbotten. I Sorsele, Vilhelmina och Dorotea saknar majoriteten av invånarna bredband som når 100 Mbit/s.

I en tidigare artikel på InfoTech Umeå
har företagaren Monica Falkner berättat som problem med att inte ha snabb uppkoppling. Monica Falkner pendlar som företagare mellan Storuman och Umeå där hon driver Tryckeri & Reklam i Storuman samt företaget QRtryck.nu. Hon berättar i artikeln att hon var med på den tiden då tryckeripersonalen kunde få sätta sig i bilen, ta med en diskett och åka till grannkommunen upp mot 10 mil enkel väg för att laddade in en kunds beställning och sedan åka tillbaks för att trycka jobbet.

Idag menar hon att ett snabbt internet är ett måste för den som vill driva ett tryckeri i Västerbottens inland. Hennes företag har idag en bredbandshastighet på mellan 70-90 Mbit men hon vill gärna se det ökat upp till 200.

 – För oss i tryckeribranschen är det helt nödvändigt med snabb uppkoppling och ett fungerande
stabilt nät. Vårt företag skulle aldrig ha utvecklats så mycket om vi inte hade kunnat följa med it-utvecklingen, konstaterar Monica Falkner i artikeln.

– Men den mobila uppkopplingen i inlandet är under all kritik och måste förbättras så att vi kan jobba på ett flexibelt sätt. Det är för många svajningar och döda områden, påpekar Monica.