Ida Backlund, Rapunzel, blir Digital Gasell
Ida Backlund, vd för Rapunzel of Sweden, tar emot pris som Dagen industris Gasellföretag. På bilden tillsammans med prisutdelare Karl Sandstedt, Google.

Västerbotten på andra plats i snabbväxande företag

Efter Stockholm är Västerbotten det gaselltätaste länet i Sverige 2014. Här är antalet snabbväxande gasellföretag, i förhållande till folkmängden, i topp.

Löshårsbolaget Rapunzel of Sweden, bredbandsoperatören T3, IT-Hantverkarna, Svenska Försäkringsfabriken, Toontrack och kommunikationsbyrån Krux är alla exempel på snabbväxande företag från Västerbotten som genom åren utnämnts till Gasellföretag.

Nu är det dags igen för att utnämna nya snabbväxande företag, så kallade Gasellföretag. Dagens industri ger sig under hösten ut på Sverigeturné för att möta landets Gasellföretag. Den 15 oktober kommer
Gaselltävlingen till Umeå
för att kora de snabbast växande företagen i Västerbottens, Norrbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Övriga stopp under turnén blir Falun, Jönköping, Linköping, Malmö, Örebro, Göteborg och med finalen i Stockholm den 1 december då Sveriges främsta Gasellföretag koras.

Men redan nu har arrangören Dagens Industri släppt listan över vilka län som har störst antal Gasellföretag sett till folkmängden. Faktum är att Västerbotten håller sig långt fram när det handlar om sådana snabbväxande företag. Efter Stockholm är Västerbotten det gaselltätaste länet i Sverige, visar Dagens Industri, som i år arrangerar Gasellutdelningar för 15:e året i följd.

Norrbotten har det däremot tuffare i år. Ifjol toppade länet listan, mycket beroende på gruvboomen, men med en något dämpad gruvindustri halkar Norrbotten i år ner till femte plats på Sverigelistan.

Topplistan

Så här ser topp tio-listan ut bland de län som 2014 har flest gasellföretag per invånare. Siffran bakom varje län visar antalet Gasellföretag per 100 000 invånare.
Stockholm, 14,5
Västerbotten, 11,1
Västmanland, 10,8
Halland, 10,1
Norrbotten, 9,6
Västra Götaland, 9,2
Uppsala, 9
Östergötland, 7,8
Örebro, 7,7
Kronoberg, 7,5
(Källa: Dagens industri)

Överlag har det skett en avmattning i tillväxten inför årets Gaselltävling. 876 bolag har klarat kraven i Di:s Gasellundersökning, vilket är något färre än 2013 då 993 bolag kvalificerade sig som Gasellföretag.

Fakta om Gasellföretag
För att utses till Gasell måste företaget uppfylla alla dessa följande kriterier. Det är alltid företagets fyra senaste årsredovisningar som ligger till grund för Gasellundersökningen, och konkurrensen är hård. Det är enbart 0,5 procent av landets aktiebolag som utses till Gasellföretag.
En Gasell har:

– en omsättning som överstiger 10 Mkr
– minst tio anställda
– minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret
– ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren
– ett samlat rörelseresultat för de fyra räkenskapsåren som är positivt
– i allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner