Ur Veckans Affärer, 131011

Veckans Affärer frågar: Umeå nästa Silicon Valley?

Kan ett finansiellt it-kluster byggas i Umeå? Kan Umeå vara ett svenskt Silicon Valley med stark tillväxt inom it-sektorn? Det var frågor som ställdes under Veckans Affärers börsfrukost på Berns i Stockholm den 11 oktober.

Nyligen kunde InfoTech Umeå berätta om en färsk kartläggning som visar på att Umeå under de senaste åren har haft en mycket stark tillväxt inom it. Många ny företag startas och studenterna från it-utbildningarna vid Umeå universitet får snabbt jobb.

Flera it-företag rapporterar till och med om brist på kompetens och när kartläggningen presenterades vittnade några företagsledare om hur de får tacka nej till uppdrag därför att de inte hinner anställa i den takt som behövs.

Planer på finansiellt it-centrum

Umeås starka nya roll som het it-stad togs upp när tidningen Veckans Affärer förra fredagen bjöd in itll
börsfrukost på Berns
i Stockholm. Klusterbildningar och hur fungerande ekosystem för olika branscher kan skapas stod på agendan. Veronica Augustsson, vd för Cinnober, berättade i samband med det om planerna på att bygga ett finansiellt it-centrum i Umeå.

I Umeå finns möjligheterna, hävdade Augustsson. Umeå har redan ett tiotal företag inom finansiell IT och spetsutbildningar vid Umeå universitet som kan bidra med kompetenta medarbetare, fortsatte hon, enligt Veckans Affärer.

Planera för starka ekosystem

Diskussionen mellan de inbjudna gick dock stark om det går att planera för starka ekosystem och kluster inom en viss bransch eller om det mer är slumpens skördar som styr sådant.

Olov Stenhammar, grundare av börsen OMX, menade, enligt tidningen, att ”kluster inte är något som kan kommenderas fram från politiskt håll”. Däremot kan politiker lägga en grund för entreprenörskap genom att bidra till de förutsättningar som behövs.

Tidningen Veckans Affärer summerar sin rapport från börsfrukosten med att konstatera: ”Huruvida det blir ett nytt Silicon Valley i Umeå återstår att se. Men helt klart finns det växtkraft i regionen.”

Läs hela artikeln i Veckans Affärer,
Umeå nästa Silicon Valley?