Mowida i Venture cup
Även om det inte blev vinst i riksfinalen av Venture cup är Meiju Vartiainen och Daniel Remes från Umeåföretaget Mowida oerhört nöjda med att rankas bland de 15 främsta unga startup-bolagen i Sverige. Med i finalen var även ett till Umeåföretag, Hiloprobe. Fotot av Meiju och Daniel är taget vid ett annat tillfällle. I bakgrunden syns några av årets vinnare.

Veckans startup: Mowida

Otroligt inspirerande och lärorikt att vara med i finalen av Venture cup, även om det inte blev vinst, berättar Meiju Vartiainen, vd för Mowida från Umeå.

Två Umeåföretag, Mowida och Hiloprobe, fanns med i finalen av Venture cup som avgjordes i Lund igår kväll. Det blev ingen vinst för något av företagen, men bara att rankas bland de 15 främsta i Sveriges största entreprenörstävling är stort, menar Meiju Vartiainen, vd för Mowida, som Infotech Umeå fick tag på direkt efter tävlingen.

Tillsammans med Daniel Remes driver Meiju Vartiainen företaget Mowida som vill skapa framtidens sätt att hitta och hyra ut långtidsboende med målet att skapa en helt friktionsfri bostadsmarknad. Här är hennes egna ord om vad de tar med sig från finalen i Venture cup.

Du och Daniel tog er till final, bland de 15 bästa i Sverige. Hur var det att vara med i finalen?
Meiju Vartiainen: Det var en fantastisk möjlighet att få träffa andra duktiga entreprenörer, få pitcha inför en väldigt duktig jury och att än en gång få gå utanför sin komfortzon och faktiskt börja gilla känslan av att vara utanför den. Vi har lärt oss otroligt mycket och är nu mer taggade än någonsin på att fortsätta bygga Mowida, som vi vet kommer att göra en oerhört stor skillnad på bostadsmarknaden.

Ni var nära att få pris men hamnade precis utanför pallen. Vad tar ni med er från tävlingen?
Meiju Vartiainen: Vi tar med oss en känsla av hopp om framtiden utifrån alla de fantastiska entreprenörer och företag som vi fått äran att lära känna i samband med Venture Cup. Varenda en av oss gör en skillnad på sitt egna sätt. Otroligt inspirerande upplevelse.

Hur var det för övrigt att pitcha inför juryn?
Meiju Vartiainen: Otroligt nervöst men en fantastisk känsla efteråt. Det var verkligen kul att vi tillsammans fick berätta om vår passion som Mowida faktiskt är. Det är kul att få berätta om någonting man bryr sig om väldigt mycket till personer som är genuint intresserade och som dessutom frågade väldigt bra frågor och hade värdefull input som kommer att hjälpa oss att fortsätta den resa som vi har gett oss in på.

Vad händer nu under resten av hösten för er?
Meiju Vartiainen: Till hösten kommer vi att ta in två nya helt fantastiska team-medlemmar som brinner för det som vi brinner för och som tror på Mowida lika mycket som vi har gjort ända sedan starten. Vi kommer även att inom en nära framtid ta in en investering från en otroligt fin investerare som har fantastiska värderingar som stämmer på pricken överens med de värderingar som Mowida som företag har. Detta i sin tur innebär att vi snart till fullt ut har möjligheten att arbeta heltid med vår gemensamma dröm.

Vinnare av Venture cup
Årets tävling slog rekord i antalet tävlanden. Konkurrensen har med andra ord varit tuff. Priset Startup of the Year och därmed 100.000 kronor gick till Next Step Dynamics från Malmö, som även vann kategorin Top Tech. Teamet har utvecklat en lösning för problemet med fallolyckor som är ett stort problem bland världens äldre befolkning.

Kategorin Impact Maker vanns av Organofuel Sweden från Sundsvall. De har tagit fram ett unikt sätt att framställa biomaterial med skogen som startmaterial.

Kategorin Game Changer togs hem av Next Period, Stockholm, medan företaget Tracy vann studenpriset Student Superstar.