Om en smart affärsmodell där företaget Två punkt ett säljer ljus som en tjänst berättar Joel Smedberg. Fast lamporna på bilden är inte en del av företagets kollektion.
Om en smart affärsmodell där företaget Två punkt ett säljer ljus som en tjänst berättar Joel Smedberg. Fast lamporna på bilden är inte en del av företagets kollektion.

Veckans startup: Två punkt ett

Säg inte vilken lampa du vill ha. Säg vad ljuset ska göra. Det vill företaget Två punkt ett som tillverkar nya lampor av gamla plattskärmar.

Vi säljer ljus som tjänst i en armatur som kan uppgraderas efter kundens behov, säger Joel Smedberg, grundare av startup-företaget Två punkt ett.

Att ljus är Joel Smedbergs passion märks tydligt. Han brinner för att lampor i skolor, kontor och fabriker ska bidra till en bättre arbetsmiljö och ge ökad livskvalitet hos de som vistas i lokalerna.

Fiffig affärsmodell

Men det är inte lampan eller armaturen som är det fiffiga i affärsmodellen. Det är ljuset som funktion allt bygger på.

– Vi säljer ljus som tjänst. En kund säger kanske: ”Jag vill ha nöjda användare som presterar på topp och jag vill ha en ljusmiljö som gör det möjligt”. Utifrån det levererar vi den armatur och de lampor som passar bäst, säger Joel Smedberg.

Koppla upp lamporna

Att sälja ljus som en tjänst innebär också att Två punkt ett kan koppla upp alla ljuskällor för att smidigt kunna uppdatera dem med nya funktioner.

Därför ligger bättre upphandlingar av lampor och armaturer högt upp på hans önskelista.

– Vi vill att upphandlingar bättre ska beskriva vad man vill uppnå. Det kanske handlar om att barnen på förskolan ska må bra. Att sjukskrivningar ska gå ner. Då är ljus i lokalerna en viktig del för att åstadkomma det, förklarar Joel Smedberg.

– Vad lösning ska uppnå, det är den viktiga frågan för oss. Barnen ska må bra, sjukskrivningar ska gå ner, det ska gå att uppgradera lampan med nya funktioner.

Återvinner ljus

Cirkulär ekonomi är en viktig grundsten för Två punkt ett. En del i detta är att lamporna återbrukas från innanmätet i gamla plattskärmar.

– 15 000 ton plattskärmar slängs varje år bara i Sverige. Det är ett sjukt berg av sopor, utbrister Joel Smedberg.

Det är ett avfallsberg som Två punkt ett vill göra något åt. Framför allt är det de optiska delarna i plattskärmarna som går att återanvända i lampor. För detta har Två punkt ett samarbete med återvinningsföretaget Kuusakoski som demonterar plattskärmarna.

– Vi bygger in de optiska delarna som finns i avfallsflödet och sätter in det i nya lampor. Vi har en produktion i Gävle som gör det.

Växande intresse för cirkulär ekonomi

Bara senaste året har Joel Smedberg märkt ett växande intresse för cirkulär ekonomi. Det märks i kontakterna med kunder, men även från finansiärer.

– Bankerna har blivit på hugget som aldrig förr. Vi har en bra deal med en bank kring den här formen av affärsmodell och försäljning. Det är något som har hänt bara senaste halvåret.

Stöd från inkubatorer

Genom åren har Joel Smedberg och Två punkt ett fått stöd från inkubatorerna BIC Factory och Uminova Innovation i Umeå.

– Det har gett värdefull coachning och kontaktytor mot exempelvis investerare. Men också hjälp med expertis för hur vi ska tänka kring upphandlingar. Det är ofta krångligt och det är värdefullt att få stöd kring det.

När den här intervjun görs har han precis kommit ut från ett möte med affärscoacher på Uminova Innovation.

– Det är otroligt värdefullt att få komma hit och samla upp vad vi gör, var vi står och vart vi ska gå. Den stora utmaningen för alla startups är att hålla linjen. Ska vi fokusera på Sverige eller ska vi också gå internationellt? Det är frågor som det är värdefullt att få hjälp med.