Måns Adler, grundare av videotjänsten Bambuser, föreläser på Heat Up..

Viktigt att uppmuntra dumheter

Måns Adler är en av skaparna av prisbelönta spelet Monument Valley och medgrundare av livestreamingtjänsten Bambuser. Den 8 juni kommer han till Umeå för att inspirera lokala entreprenörer att bygga kultur i sina bolag. ”Det kan vara väldigt små och dumma saker som gör skillnaden”, säger han. Besöket ingår i Heat Up, en serie lunchsamtal på Uminova Innovation.

Måns Adler är malmöiten som pluggade till kaospilot (en affärs- och designutbildning i Danmark) och var med och grundade live-streaming-tjänsten Bambuser, många år före nya konkurrenter som Periscope.

Måns och hans kollegor gissade att tjänsten skulle användas till att sända barns fotbollsmatcher till släktingar. I stället förvandlades den till ett demokrativerktyg i händerna på syrier och egyptier som ville berätta för världen om fasorna som pågick i deras hemländer. Hans stoltaste stund hittills var när diktatorn Mubarak, under den arabiska våren, släckte ner Bambuser i Egypten.

– Det var tolv timmar efter släckningen av Twitter och före Facebook. Ett gott betyg, säger han.

Digitala leksaker
I dag har Måns lämnat det operativa ansvaret för Bambuser, som nu har femton anställda, men är fortfarande ägare i bolaget och verksam i styrelsen. Nu är han främst engagerad i en digital produktstudio i Malmö, Ustwo, där han har titeln ”Tech Director”. Han jobbar för tillfället med BMW:s framtida lansering och med att ta fram digitala leksaker åt ett stort internationellt leksaksföretag.

Oteknisk
Han påstår sig vara oteknisk, men ser det som en fördel i designarbetet, eftersom han har lätt för att ta användarens perspektiv.
– Jag kan bli så otroligt frustrerad av digitala tjänster som inte fungerar som de borde, säger han.

Heta lunchsamtal
8 juni har Uminova Innovation bokat Måns Adler till premiären av sin lunchsamtalsserie Heat Up, där lokala entreprenörer får sig ett mål het mat och minst lika heta tips från intressanta föreläsare. Måns utlovar goda råd på temat ”bygga kultur i bolaget”.

På hans Linkedin-profil står det ”I believe in you all”, en attityd han önskar att alla ledare hade. Det är ledarens och organisationens uppgift att ge talangerna förutsättningarna att vara kreativa, effektiva och utvecklas, menar Måns Adler.

– Man måste bygga kultur för att locka och behålla rätt talanger. Det får inte vara något man bara pratar om, utan det måste göras. Det kan vara väldigt små och dumma saker som gör skillnaden.

Konstiga saker
Det kan exempelvis handla om att alltid låta någon från övriga teamet sitta med på ledningsgruppens möten. Eller att varje månad smyga åt några tusenlappar till en slumpvis utvald person på kontoret, som därigenom får mandat att hitta på någonting roligt åt resten av personalen.

– På det sättet händer det alltid små konstiga saker på jobbet. Det är viktigt, säger Måns Adler.

Kort om Måns Adler
Bor: i Malmö med sin flickvän
Ålder: 34 år
Har tidigare: bland annat grundat Bambuser, jobbat för Linden Lab (skaparna av Second Life) och undervisat på Hyper Island
Aktuell: Föreläser på Heat Up 8 juni, kl 11.30

Här kan du läsa mer och anmäla dig till Heat Up.