Google köper Limes Audio, en riktig skräll som inleder nyhetsåret 2017 och blev den mest lästa nyheten på Infotech Umeå för hela 2017. Bilden från hösten 2016 när Limes Audio utsågs till Årets avknoppningsföretag vid Umeågalan.
Google köper Limes Audio, en riktig skräll som inleder nyhetsåret 2017 och blev den mest lästa nyheten på Infotech Umeå för hela 2017. Bilden från hösten 2016 när Limes Audio utsågs till Årets avknoppningsföretag vid Umeågalan.

Vilket nyhetsår 2017! Stark tillväxt och många nya bolag

Ett fantastiskt nyhetsår går till ända för IT-nyheter från norr. Här är de mest lästa nyheterna under 2017 på Infotech Umeå.

Googles och Telias uppköp av Umeåföretag. FinansIT, etableringar av nya företag och artikelserien Veckans startup blev höjdpunkter under nyhetsåret 2017 på Infotech Umeå.

Efter detta intensiva år med riktigt bra och stora nyheter önskar vi alla våra trogna läsare en rikigt God Jul och ett Gott Nytt År.

Nyhetstopplistan 2017

1

Google köper Limes Audio
2017 inleds med en riktig skräll. Google köper startup-bolaget Limes Audio från Umeå, som prisats om och om igen för sin världsledande teknik som tvättar bort brus och ekon i högtalare.

– Det har varit tio fantastiska år hittills, men fler bra saker kommer att komma – håll utkik efter fantastiska Google-lanseringar i framtiden!, kommenterade en av grundarna Fredric Lindström.

2

Nytt IT-bolag siktar på 50 anställda i Umeå
På andra plats kom nyheten om att Cinnober startar nytt dotterbolag, Minium, i Umeå för att utveckla riskhantering för världens banker. I en första sväng anställs 20 personer till kontoret i centrala Umeå. Men planerna sträcker sig långt mer än så.

– Vi har enormt mycket att göra. Vi skulle redan idag kunna sätta 50 personer i arbete. Men det tar ju ett tag att rampa upp så vi tar det bit för bit, kommenterade Alexander Sehlin, teknisk chef.

3


Veckans startup: Bring Music
Vår nya artikelserie Veckans startup blev en succé där vi snabbt och enkelt lyfte fram olika startup-bolag i norr. Mest läst i denna serie och på tredje plats för hela Infotech Umeå kom intervjun med Alexandra Hägg som driver Bring Music, ett av de 12 startup-bolag som deltog i Startup-programmet hos Uminova Innovation höst 2017.

4


Prestigeuppdrag: Ny mobilbank byggs i Umeå
Storbanken Swedbank med sin IT-verksamhet lockade också många läsare. Nyheten om att Swedbank IT i Umeå får ett stort nytt uppdrag, att bygga nästa generation av mobilbanken, kom på fjärde plats. Uppgiften blir att vidareutveckla Swedbanks digitala tjänster, främst de som ska finnas i bankkundernas mobiltelefoner.

5


Ännu ett IT-företag öppnar kontor i Umeå
IT-bolaget Nexus var ytterligare ett bolag som öppnade i Umeå. Svenskägda Nexus, med Umeåbekante Lars Pettersson som vd, utvecklar säkerhetslösningar och digital identifiering och har 300 medarbetare på 15 kontor i hela världen, nu alltså även ett i Umeå.

– Vi jobbar med säkerhetslösningar och identifiering, något som är mer hett än någonsin nu när det fysiska och det digitala vävs samman, sade Per-Erik Nilsson som tillsammans med Johan Nylén är duon som öppnade Nexus kontor i Umeå.

6


Storsatsning: Cinnobers nya startup ska växa med 50 inom ett år
Cinnober igen. Inte nog med att finansIT-bolaget tog sig in på andra plats med nyheten om att Minium öppnar i Umeå. På plats nummer sex kommer en intervju med Emma Rosendal, Alexander Sehlin och Jonas Engman på Cinnober som avslöjade de stora planer som Cinnober har på att växa stort i Umeå. På sikt kan etableringen i Umeå rymma 300 personer i olika bolag.

– De senaste fem åren har vi revolutionerat clearingbranschen med vår realtidsteknologi och nu har även bankerna fått upp ögonen för oss, säger Alexander Sehlin.

7


Telia köper Umeåföretaget Fältcom
Inte bara Google spanade mot Umeå. Även Telia hade Umeå på kartan och gick under året in och köpte upp Fältcom, en nyhet som gav plats sju på listan. Fältcom kommer nu att ingå i Telias framtidssatsningen Division X som en del av en satsning på smarta städer.

– Fältcom som är marknadsledande i Skandinavien har nyligen skördat internationell framgång. Kombinationen av bra produkter och tjänster, begåvade och passionerade människor kommer att positionera oss som den ledande tjänsteleverantören inom smart kollektivtrafik samtidigt som vi lägger grunden för fortsatt expansion inom smarta transporter, logistik och smarta städer, kommenterade Brendan Ives, chef för Telia Companys Divison X.

8


Dizparc anställer fler
Ytterligare en företagsetablering i Umeå gav en åttonde plats på listan. Företaget Dizparc som bildades sommaren 2016 växte snabbt. Målet att vara 20 anställda innan året är slut nåddes.

– Vi har massor med idéer på nya tjänster vi vill paketera och leverera till våra kunder. Efterfrågan på våra tjänster är också hög och vi ser nu att vi börjar bli mer känd på marknaden i Umeå, konstaterade Anna Nabb på Dizparc.

9


Umeås nya IT-hus sjuder av liv
Att Umeå fick ett nytt ”IT-hus” gick inte våra läsare förbi. Närmare 250 IT-anställda har fått nya lokaler i Hus 12 på Umestan i Umeå. Ljusa öppna lokaler med både restaurang och gym i huset möter IT-företagen som flyttat in. Sogeti, A3 (f d Alltele/T3), Dizparc och TeamNorr är fyra av bolagen som flyttat in. Nyheten gav plats nummer nio på listan.

10


Allteles aktie lyfter starkt
Allteles förvärv av T3 och nyetableringen av det gemensamma bolaget A3 var hett stoff i flera av våra artiklar under året. En av dessa tog sig in på plats tio.

– Jag har en bra känsla i magen. Huvuddelen av integrationen är klar och vi plockar synergier för fullt. Det återstår fortfarande mycket arbete och lejonparten av mitt fokus och min prioritet är att skapa tillväxt. Detta gör man med sälj, sälj och åter sälj, kommenterade Johan Hellström, vd för det nya bolaget A3.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 22 december, 2017Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

22 december, 2017