Infodag
Vill locka fler gymnasieelever att söka till IT-utbildningar vid Umeå universitet. Här ett gäng från datavetenskap. Från vänster: Henrik Björklund, programansvarig Teknisk datavetenskap, Emma Wahlberg, student, Marie Nordström, programansvarig Kandidatprogrammet i datavetenskap, och Desirée Fredriksson, student.

Vill få fler att plugga IT

Nästan 3 000 gymnasieelever besökte Umeå universitet igår för att få veta mer om utbildningar. Intresset var stort för IT-utbildningarna som visade upp sig.

Nästan 3 000 gymnasieelever från hela Norrland kommer för en dag till Umeå universitet för att inspireras, informeras, mötas och få möjlighet att ställa alla frågor som bubblar inför framtiden.

– Vi har absolut väckt intresse hos flera, säger Julia Lundmark Weinz, student på Beteendevetenskapliga programmet med inriktning mot it-miljöer, BIT-programmet. Strategiskt står hon placerad tillsammans med andra studenter vid en monter som Institutionen för informatik ställt upp.

Julia går andra terminen på BIT-programmet och fastnade för den när hon för precis ett år sedan själv som gymnasieelev var med på informationsdagen.

– Jag var faktiskt på informationsdagen själv. Jag är från Luleå och vi var här från skolan. Då pratade jag med någon som läste BIT och så läste jag mer på hemsidan och det var så jag hittade hit, berättar Julia, som nu alltså får värva nya studenter till utbildningen.

Infodag
Yasmine Borg, Julia Lundmark Weinz och Magnus Aronsson berättar om sina utbildningar Digital medieproduktion, Beteendevetenskapliga programmet med inriktning mot IT-miljöer och Systemvetenskapliga programmet med inriktning mot design, interaktion och innovation. 

Programmering inga problem

Desirée Fredriksson och Emma Wahlberg är två av studenterna som finns på plats för att informera gymnasieeleverna om möjligheten att läsa datavetenskap.

– Jag hade inte programmerat innan jag började. Men det har gått bra att komma in i det. Våra framtida yrken finns överallt. Jag jobbar själv extra inom restaurang och där finns det både kassasystem och personalsystem som datavetare utvecklar. Du får jobb direkt du går ut, berättar Desirée Fredriksson, som nu läser första året på Kandidatprogrammet för datavetenskap.

Emma Wahlberg har också valt att plugga datavetenskap och finns med för informera om programmen.

– Det är så mycket du kan göra efter den här utbildningen. Jag har varit volontär i Tanzania på ett barnhem. Där behövs hjälp med att bygga ut internet. Det är något jag gärna kan tänka mig jobba med, säger Emma Wahlberg.

Hela norra Sverige

Totalt kommer 31 bussar med 1 550 elever från Västerbotten, Västernorrland, Norrbotten och Jämtland – från Luleå i norr till Sundsvall i söder och Östersund i väster. Från Umeå med närområde deltar närmare 1 400 elever.

Dagen inleds med ett gemensamt pass där Umeå universitets studentambassadörer berättar om sin personliga resa till studierna. Därefter är det bara att gå loss bland informationspass och på inspirationsmässa.

Text och foto: Mikael Hansson


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 25 februari, 2016Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

25 februari, 2016