SmartPlanes från Skellefteå har en vision om att kunna fjärrstyra drönare som flyger utom synhåll.
SmartPlanes från Skellefteå har en vision om att kunna fjärrstyra drönare som flyger utom synhåll.

Tänker fjärrstyra drönare utom synhåll

SmartPlanes vision är att starta drönare från plattformar i terrängen och fjärrstyra dem med avancerad teknik.

Att flyga bortom synhåll, på engelska beyond visual line of sight, BVLOS, innebär stora möjligheter för tjänster med drönare. För Skellefteåföretaget SmartPlanes är det en prioriterad verksamhet i framtiden.

Den stora fördelen är att drönare då kan täcka stora landområden utan att operatören behöver ha synkontakt med farkosten, något som ger ekonomiska fördelar och en mer effektivt användning.

Lyckade tester

Under våren har SmartPlanes fått godkännande av Trafikverket för testflygningar, men redan under vintern, medan is och snö fortfarande låg i Bottenviken utanför Skellefteå, genomfördes tester med nya telemetrilösningar. Resultatet blev mycket gott. Genom att följa drönaren med snöskoter kunde en sträcka på 17 kilometer från markstationen mätas upp innan drönaren automatiskt vände hemåt på grund av länkbortfall.

– Vi är ett av de första företagen i Sverige på att sikta mot distribuerade drönare. Då blir det samma krav som på kommersiell flygning. Transportstyrelsen har öppnat för BVLOS, men du måste få godkännande för att visa att du håller rätt säkerhetsnivå, förklarar Roger Öhlund, marknadschef för SmartPlanes.

– Vi ligger helt klar i framkant kring BVLOS. Drönarna kan flyga 150 km eller under tre timmar utan att behöva landa, fortsätter Roger Öhlund.

Koppla samman flera drönare

I framtiden ser han framför sig hur fjärrstyrda drönare kan kopplas samman i en stor molnlösning genom att använda mobila nätverk. Det skulle innebära att operatörer på avstånd kan skicka ut drönare från distribuerade plattformar och samordna deras flygrutter. Perfekt för exempelvis bevakning av el-infrastruktur, skogsarealer eller kustområden.

I en ny film visar SmartPlanes på hur också räddningsaktioner skulle kunna få understöd av drönare med denna teknik. Se filmen nedan.

Om SmartPlanes
Skellefteåföretaget SmartPlanes grundades 2005 och har sedan 2011 utvecklat högkvalitativa kommersiella drönare för geospatiala mätningar, fjärranalys och övervakning. SmartPlanes ägs av privata delägare, Inlandsinnovation, ALMI invest och Partnerinvest Norr.

Uminova Innovation har också genom åren bidragit med stöd i form av affärsutveckling.