Vill följa aktiebörsen genom kläder och prylar

I framtiden kan du kanske hålla koll på aktiebörsen via dina kläder eller andra fysiska prylar i din närhet. Nya idéer för att visa finansinformation ska tas fram i Umeå.

Kanske kan det i framtiden vara möjligt att hålla koll på aktiebörsen via kläder, bärbara smarta klockor, glasögon eller andra fysiska prylar, så kallade weaarables. Det är i vart fall visionen med Cinnober Makeathon som arrangeras på Sliperiet i Umeå och sträcker sig från 18 - 29 januari.

– Både vi och våra kunder är intresserade av att utforska lösningar inom det mobila området. Därför vill vi titta på wearables och liknande lösningar, säger Alexander Sehlin, projektledare på Cinnober.

It-företaget Cinnober, med kontor i Stockholm och Umeå, har nått stora internationella framgångar med system för finansiell handel och aktiebörser. Främst har det rört sig om utveckling av mjukvaruprogram men med det makeathon som företaget arrangerar tillsammans med Sliperiet och Uminova Expression vill Cinnober utforska om systemen för finansiell tech går att kombinera med hårdvara och därmed sättas in i olika prylar i vardagslivet.

Experimentera i softlab

Alexander Sehlin förklarar att ett makeathon innebär att deltagarna inte bara utvecklar programvara och kod, utan framför allt undersöker hur teknik kan kombineras med prylar i vår vardag.

– Vi vill experimentera i det softlab som finns på Sliperiet och rekryterar därför nu ett tjugotal studenter och utvecklare som under två veckor får möjlighet att utveckla helt ny interaktionsdesign, säger Alexander Sehlin.

Under de två veckorna kommer Sliperiet och Uminova Expression också erbjuda seminarier och utbildning inom entreprenörskap för att deltagarna ska få mer kunskap om att driva egna företag.

– Vi söker främst studenter inom interaktionsdesign och datavetenskap, men är också öppna för andra säger Alexander Sehlin.

Läs mer om
Cinnober Makeathon.

Text och foto: Mikael Hansson